Αστυνομία: Aπό Ελβετία ο αποστολέας του απειλητικού e-mail σε σχολεία

Σήμερα πανομοιότυπο ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε μαζικά και σε σχολεία της Αττικής

sxolio Αστυνομία, ΕΛΒΕΤΙΑ, Σχολεία

Διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρεία στην Ελβετία φαίνεται να έχει πάρει ο αποστολέας του απειλητικού e-mail που στάλθηκε σε σχολεία στην Κύπρο στις 17 Μαΐου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσαν στις κυπριακές αρχές, οι ρωσικές αρχές, με την Κυπριακή Αστυνομία να έχει ήδη ζητήσει πληροφορίες από τη συγκεκριμένη εταιρεία στην Ελβετία και να αναμένει απάντηση.

Σήμερα, εξάλλου, πανομοιότυπο ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε μαζικά και σε σχολεία της Αττικής στην Ελλάδα με τις ελληνικές αρχές και την κυπριακή Αστυνομία να βρίσκονται σε επαφή.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ανδρέου εξήγησε το πώς προέκυψε η ελβετική εταιρεία στην υπόθεση. Όπως είπε, η Ρωσία, η οποία ρωτήθηκε από τις κυπριακές αρχές καθώς η διεύθυνση του αποστολέα των μηνυμάτων τελείωνε με τον ρωσικό κωδικό ru, απάντησε πως ο παροχέας, ο οποίος προσφέρει συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες ήταν στην Ελβετία.

Επομένως, η Αστυνομία έστειλε νέο αίτημα στην Ελβετία και αναμένει απάντηση της ως προς τα στοιχεία του αποστολέα των μηνυμάτων.

Αυτό δεν σημαίνει, διευκρίνισε, ότι το μήνυμα έχει σταλεί από την Ελβετία επειδή ο παροχέας διαδικτυακών υπηρεσιών βρίσκεται σε αυτή τη χώρα. Το μήνυμα, πρόσθεσε, μπορεί να έχει σταλεί από οποιαδήποτε χώρα.

Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, η Europol απάντησε από την πρώτη μέρα πως πανομοιότυπο σε περιεχόμενο e-mail στάλθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε σε σχολεία είτε σε malls.

Στο μεταξύ, σήμερα, το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση για μαζικά email που εστάλησαν το πρωί σε μεγάλο αριθμό σχολείων της Αττικής, με πανομοιότυπο περιεχόμενο με αυτό που είχε σταλεί στην Κύπρο και με την απειλή για τοποθέτηση βάμβας στα σχολεία.

«Επικοινωνήσαμε με τις ελληνικές αρχές, φαίνεται και πάλι η διεύθυνση να καταλήγει με ru αλλά με διαφορετικό το πρώτο μέρος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, με πανομοιότυπο μήνυμα, με απειλές για βόμβα και συνεπώς είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές», κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου.

Πηγή: ΚΥΠΕ