Αστυνόμοι «απείλησαν και έσπρωξαν» υπαλλήλους γιατί δεν ήθελαν να κάνουν PCR στο Αεροδρόμιο

Ενημέρωση ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 08 20T120115.294 PCR, αεροδρόμιο, ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

Λεπτομερή ενημέρωση ζήτησε ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, για το προχθεσινό περιστατικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου δυο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του σώματος φέρονται να αντέδρασαν με έντονο τρόπο, όταν τους ζητήθηκε να υποβληθούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR).

Σύμφωνα με πηγές του «Π», ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση από αρμόδια πρόσωπα σε σχέση με το συμβάν, προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τα επίμαχα γεγονότα.

Του διαβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, η επίσημη αναφορά της Πολιτικής Αεροπορίας για τα όσα σημειώθηκαν προχθές, νωρίς το απόγευμα, μέσω του Υπουργείου Μεταφοράς, Επικοινωνιών και Έργων, που από την πρώτη στιγμή είχε σχετική πληροφόρηση.

Πάντως, για την ώρα, δεν υπάρχει θέμα να κινηθεί διοικητική ή πειθαρχική έρευνα για τα δυο ανώτερα στελέχη του σώματος. Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, δεν υπεβλήθη κάποια καταγγελία, ώστε να δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας σε βάρος τους.

Το συμβάν

Τα δυο μέλη της δύναμης, που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα της Αστυνομίας Κύπρου, ήταν επιβάτες στην πτήση CY473 που αφίχθηκε από την Πρέβεζα, την Τετάρτη (18/08) στις 14:30.

Όλοι οι επιβάτες επιλέχθηκαν τυχαία (random), στη βάση οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR). Οδηγήθηκαν, λοιπόν, στο προκαθορισμένο σημείο («4»), βορειοανατολικά του διεθνούς αερολιμένα, κάτω από την αίθουσα αφίξεων.

Υπό συνθήκες που είναι υπό διερεύνηση, προέκυψε θέμα με τα δυο μέλη της Αστυνομίας, όταν υπάλληλοι της εταιρείας που διενεργούν τα τεστ στο αεροδρόμιο, επιχείρησαν να λάβουν δείγμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, οι οποίοι έφεραν πολιτική περιβολή, δυσανασχέτησαν έντονα, αναφέροντας πως είχαν υποβληθεί σε τεστ PCR την προηγούμενη ημέρα. Ένας εκ των δυο φέρεται να τα έβαλε με υπαλλήλους και επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα, να ανέφερε πως «άμα θέλω συλλαμβάνω σας».

Εδώ, να σημειωθεί πως, τα δυο μέλη της δύναμης, προέβαλαν τη θέση ότι όλοι οι επιβάτες αντέδρασαν και πως δεν ήταν οι μόνοι που εξέφρασαν διαφωνία.

Εν τέλει, η κατάσταση εκτονώθηκε όταν μετέβησαν εκεί μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν στο αεροδρόμιο, με τους δυο αξιωματικούς να υποβάλλονται σε τεστ.

Η έκθεση της Π.Α.

Ο «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει σημεία της εκθέσεως της Πολιτικής Αεροπορίας για τα επίμαχα γεγονότα. Όπως καταγράφεται, ανάμεσα σ’ άλλα, «κατά τον τυχαίο έλεγχο Covid-19 της πτήσης CY473, δυο επιβάτες, ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας, αρνούνταν να περάσουν από έλεγχο PCR».

«Απείλησαν και έσπρωξαν…»

Και προστίθεται πως «{…}απείλησαν και έσπρωξαν δυο μέλη της … (σημ. ονομασία της εταιρείας) μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, όταν έτυχε λήξης το περιστατικό. Οι περισσότεροι επιβάτες εκφράστηκαν εναντίον των δυο αστυνομικών».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, στην εν λόγω γραπτή αναφορά που είναι εις γνώσιν και του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και της Αστυνομίας, καταγράφονται και τα ονόματα των αξιωματικών.

Πάντως, το συγκεκριμένο σημείο του αεροδρομίου, όπου γίνονται τα τεστ, δεν καλύπτεται από κλειστό κύκλωμα (CCTV).

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν έκαναν παράπονο επιβάτες της εν λόγω πτήσης, που θεώρησαν υπερβολική την αντίδραση των αξιωματικών.

Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιο πρόσωπο που μίλησε στον «Π», στο Cyprus Flight Pass που εκδίδεται ηλεκτρονικά για κάθε επιβάτη πριν την αναχώρηση, υπάρχει σημείωση που ξεκαθαρίζει ότι ενδέχεται, κατά την άφιξη, να γίνει μοριακός έλεγχος κορωνοϊού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, με αφορμή το όλο περιστατικό, η ηγεσία της Αστυνομίας, και χωρίς να λαμβάνει θέση για τα επίμαχα γεγονότα (άλλωστε είναι υπό εξέταση), έστειλε μήνυμα ότι απαιτεί από το κάθε μέλος της δύναμης να συμμορφώνεται με τα μέτρα, όπως έχει υποχρέωση να πράττει και κάθε πολίτης.

Πηγή: Politis