BINTEO – Μαρί: Τα τελευταία λεπτά πριν το θάνατο – Το χρονικό της τραγωδίας

Τα γεγονότα της 11 Ιουλίου του 2011 σημάδεψαν όσο τίποτε άλλο τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Η αβεβαιότητα και η παγωμάρα όσων παρακολουθούσαν από μακριά τη φωτιά, η βουβαμάρα της έκρηξης, οι στιγμές πανικού που ακολούθησαν καθώς και ο όλεθρος που ξημέρωσε το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου του 2011 αποτυπώθηκαν στα ερασιτεχνικά βίντεο που διέρρευσαν τις επόμενες ημέρες.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων που βίωναν μια πρωτοφανή καταστροφή που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Δείτε πιο κάτω όλα τα βίντεο που καταγράφουν όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της έκρηξης.

Το χρονικό της τραγωδίας
03:40 Ο Φάνος Γιάλλουρος, Τεχνικός στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της ΑΗΚ Βασιλικού, αναφέρει ότι, πρόσεξε κάποιες λάμψεις στον ουρανό.
03:50 Άλλος τεχνικός της ΑΗΚ άκουσε δεύτερη έκρηξη, η οποία όπως πληροφορήθηκε από το συνάδελφο του Φάνο Γιάλλουρο προερχόταν από την πλευρά του στρατοπέδου.
04:00 Οι τεχνικοί της ΑΗΚ επικοινωνούν με την Πυροσβεστική στη Λεμεσό. Οι πυροσβέστες τους ενημερώνουν πως θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΜΑΚ στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα οι ναύτες στο στρατόπεδο ενημερώνονται για την ύπαρξη της φωτιάς, ετοιμάζονται και περιμένουν οδηγίες.
04:25 Δύο πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν από την ΕΜΑΚ Κοφίνου με κατεύθυνση το Μαρί. Είχαν δεχθεί κλήση πέντε λεπτά νωρίτερα από τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγιού.
04:42 O Αξιωματικός Υπηρεσίας, μαζί με άλλους στρατιωτικούς και στρατιώτες, κατευθύνθηκε προς το σημείο της φωτιάς. Tα δύο πυροσβεστικά έφτασαν από την Κοφίνου και σταμάτησαν στη Πύλη του Στρατοπέδου όπου ρωτούσαν για το περιεχόμενο των κοντέινερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσιάστηκαν διστακτικοί. Φωτογραφία Αρχείου
04:50 Ο Διοικητής του Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης έφτασε στη Ναυτική Βάση. Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα δεν του φάνηκε αναστατωμένος ή να τα έχει χαμένα, αλλά ήταν ψύχραιμος
05:17 Στη Ναυτική Βάση έφτασε και ο Διοικητής της Βάσης Λάμπρος Λάμπρου. Εκείνη την ώρα ο Ανδρέας Ιωαννίδης μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ ζητώντας του να στείλει ελικόπτερα για την κατάσβεση της φωτιάς.
05:20 Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά επεκτάθηκε σε όλα τα κοντέινερ. Τα μέλη της ΕΜΑΚ με τη βοήθεια στρατιωτών και στρατιωτικών επιχειρούσαν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κατασβήσουν τη φωτιά. Την ίδια ώρα ο Διοικητής του Ναυτικού βρισκόταν στο Φυλάκιο 3 μαζί με τον Λάμπρο Λάμπρου και συντόνιζαν τις ενέργειες για κατάσβεση της φωτιάς.
05:50 Ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη… Είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο συνολικά 13 ατόμων, τον τραυματισμό 62 ατόμων και την πρόκληση ανυπολόγιστων καταστροφών, τόσο στην υποδομή όσο και τον εξοπλισμό του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ και της Ναυτικής Βάσης.

Πηγή: Reporter

Ροη Ειδησεων

Επ. Αμμοχώστου: Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως στην Κύπρο από τα Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Σαββάτου.…

4 Μαΐου, 2024

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό για ελαχιστοποίηση αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά…

4 Μαΐου, 2024

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν…

4 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Στο τμήμα δύο νεαροί – Επιχείρησαν να θέσουν φωτιά σε ξύλα

Στο πλαίσιο των δράσεων της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, προέκυψαν χθες…

4 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Εκατοστάρι από τον πάτερ Ηράκλη για άλλη μια χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πάτερ Ηράκλης, για άλλη μια χρονιά, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έστειλε το…

4 Μαΐου, 2024

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Μια πτήση της easyJet άλλαξε την πορεία της και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο εξαιτίας…

3 Μαΐου, 2024