Black Friday: Μουδιασμένη η αγορά – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι εκπρόσωποι λιανικού εμπορίου

"H φετινή Black Friday συνέπεσε με μια ημερομηνία κατά την οποία δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι μισθοί του μήνα"

Screenshot 1 10 Black Friday, αγορές

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εμπορική κίνηση κατά της διάρκεια της σημερινής Black Friday εξέφρασαν μιλώντας στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου, τονίζοντας παράλληλα το βελτιωμένο πλαίσιο που παρατηρείται τη φετινή χρονιά και το οποίο αναμένεται να ωφελήσει τους καταναλωτές.

Ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκυπρίων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε ότι δυστυχώς τα περασμένα χρόνια ο θεσμός του Black Friday είχε εκφυλιστεί σε ένα βαθμό, καθώς προβάλλονταν εκπτώσεις αρκετές μέρες και εβδομάδες προηγουμένως, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η ίδια η μέρα του Black Friday.

Συμπλήρωσε ότι φέτος δεν παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο καθώς οι σχετικές διαφημίσεις άρχισαν να εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα, ενώ χαρακτήρισε επίσης ως θετικό το γεγονός ότι φέτος δεν παρατηρούνται υπερβολικές ή θεαματικές εκπτώσεις άλλων χρόνων, αφού οι προσφερόμενες εκπτώσεις είναι πραγματικές και αφορούν προϊόντα νέας τεχνολογίας φετινής σεζόν, οι οποίες θα βοηθήσουν περισσότερο τον καταναλωτή να κάνει σωστές επιλογές.

«Το οικονομικό κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, με την επικρατούσα ακρίβεια και τον πόλεμο στην περιοχή μας, και η ψυχολογία του καταναλωτή δεν είναι ανοδική, είναι όμως η έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και αναμένουμε να πάει καλά η σημερινή ημέρα», σημείωσε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι το πρωί της Παρασκευής δεν καταγραφόταν ακόμη αυξημένη κίνηση σε εμπορικά κέντρα και εμπορικούς δρόμους, προσθέτοντας ότι αναμένεται η κίνηση να αυξηθεί μετά το μεσημέρι, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα προϊόντα τεχνολογίας, καθώς και σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.

Συμπλήρωσε ότι η φετινή Black Friday συνέπεσε με μια ημερομηνία κατά την οποία δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι μισθοί του μήνα, αλλά και με μια χρονική περίοδο κατά την οποία η αγορά ευρύτερα είναι μουδιασμένη, ο κόσμος είναι αρκετά συγκρατημένος και προχωρά σε πολύ στοχευμένες αγορές.

«Γενικά κρατάμε μικρό καλάθι, είμαστε αρκετά συγκρατημένοι, δεν είναι μόνο το κλίμα με τους καταναλωτές το τελευταίο διάστημα και το μούδιασμα στην αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς, έστω και αν ήταν σε μικρή έκταση, κάποια φαινόμενα με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έχουν κάνει τον κόσμο πολύ πιο υποψιασμένο και να μην θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικές εκπτώσεις» προσέθεσε, τονίζοντας πως θέση του συνδέσμου είναι οποιαδήποτε έκπτωση, ακόμα και 15-20%, θα πρέπει να είναι πραγματική, να μην παραπλανάτε σε καμία περίπτωση ο καταναλωτής και το οργανωμένο λιανικό εμπόριο να κάνει την αυτοκριτική του.

Ερωτηθείς αν έχει λάβει μέχρι στιγμής πληροφορίες για προβλήματα και παράπονα από πλευράς πελατών και καταναλωτών, ο κ. Αντωνίου είπε πως υπήρξαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά, μονοψήφια σε αριθμό, και εξέφρασε την ελπίδα να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην προκύψουν σοβαρές καταγγελίες όπως τα περασμένα χρόνια, είτε για παραπλανητική διαφήμιση, όπου ο καταναλωτής δεν έβρισκε αποθέματα, είτε για φαινόμενα αύξησης της αρχικής τιμής λίγες μέρες πριν για να φανεί μεγαλύτερο το εύρος της έκπτωσης.

Ανέδειξε επίσης την πολύ καλή συνεργασία του συνδέσμου με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, προς την οποία, όπως είπε, τα μέλη του ΠΑΣΥΛΕ απέστειλαν κατευθυντήριες γραμμές εδώ και αρκετές εβδομάδες, υποδεικνύοντας κάποια πολύ σημαντικά σημεία για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. «Στο τέλος της ημέρας είναι ο καταναλωτής που μας κρίνει όλους και είτε θα μας επιβραβεύσει, είτε θα μας τιμωρήσει», συμπλήρωσε σχετικά.

Σε ερώτηση για το πώς εκτιμά ότι θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα, ενόψει και της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, ο κ. Αντωνίου είπε ότι εισερχόμαστε στον πιο εμπορικό μήνα για όλο το λιανικό εμπόριο, είτε στον τομέα των τροφίμων, είτε στην ένδυση και την υπόδηση, είτε στα προϊόντα τεχνολογίας, και στον μήνα που κρίνει την πορεία της χρονιάς συνολικά.

«Θεωρούμε ότι ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατάστασης, ο κόσμος φροντίζει πάντα να αγοράσει τα δώρα του, όση δυσκολία και αν έχει θα βγει έξω στην αγορά, δεν θα λείψει τίποτα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είμαστε αισιόδοξοι για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ