Χάος με τα τεστ PCR: Φωνές για τιμές και για καθυστέρηση – Τι λένε χημεία

Κάνουν το τεστ σήμερα και τους έρχεται το αποτέλεσμα μετά από 2 μέρες

80981cddea328fbd7b49ce1ddadaedca Covid-19, PCR, καθυστέρηση, ΤΕΣΤ

Πρωτοφανείς συνθήκες ζει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.  Κανείς δεν πίστευε και ούτε ήταν σε θέση να προβλέψει πριν από κάποιους μήνες, ότι η Κύπρος θα κατέγραφε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Γίνεται αντιληπτό ότι λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά άλλες τόσες χιλιάδες είναι και οι στενές επαφές οι οποίες υποχρεώνονται σε τεστ και καραντίνες.

Τα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας διενεργούν δωρεάν rapid τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες ο όγκος εργασίας τους έχει υπερδιπλασιαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές και ώρες ταλαιπωρίας τόσο των πολιτών όσο και των ατόμων που εργάζονται στα κέντρα δειγματοληψίας.

Παρόμοιος όγκος δουλειάς έχει πέσει και στα χημεία τα οποία διενεργούν και τα τεστ pcr. Στην παρούσα φάση το τεστ pcr έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το «ιδανικό» για εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον λόγω της πιο εξειδικευμένης δειγματοληψίας.

Κάνουν το τεστ σήμερα και τους έρχεται το αποτέλεσμα μετά από 2 μέρες

Καταγγελίες που έφθασαν στο SigmaLive καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θίγουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή του αποτελέσματος του τεστ PCR. Συγκεκριμένα πολίτες έκαναν καταγγελείες για το γεγονός ότι συγκεκριμένο Χημείο υπόσχεται αποτελέσματα PCR εντός της ημέρας, ωστόσο το αποτέλεσμα έρχεται την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα κάποιοι να χάνουν μέχρι και τις πτήσεις σου για προορισμούς που ζητούν απαραίτητα εξέταση PCR. Ζήτημα προκύπτει επίσης και με προγραμματισμένα χειρουργεία, για τα οποία και πάλι απαιτείται αρνητικό PCR.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το συγκεκριμένο Χημείο αν και έχει δυνατότητα ημερήσιας εξέτασης μέχρι και 2000 χιλιάδες τεστ ωστόσο δέχεται να διενεργεί πολύ περισσότερα (μέχρι και 4000)  και ως εκ τούτου δεν μπορει να ανταποκριθει έγκαιρα στην έκδοση αποτελεσμάτων.  Πέραν από την ταλαιπωρία και την αγωνία των πολιτών προκύπτει και ζήτημα διασποράς του ιού καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί.

Άλλες καταγγελίες αναφέρονται στις τιμές των τεστ αυτών. Να σημειωθεί εδώ ότι το πλαφόν που έχει οριστεί για τα τεστ PCR είναι στα 50 ευρώ και στα 10 ευρώ για τα rapid τεστ.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρη Χαριλάου. Ο κ.Χαριλάου μιλώντας στο SigmaLive είπε ότι είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα αυτό. Ο κ.Χαριλάου εκτιμά ότι η τιμή των 50 ευρώ είναι η κατώτατη που θα μπορούσε να μπει για το τεστ αυτό αφού θα πρέπει όπως είπε να συνυπολογίζουμε και την ακρίβεια του τεστ καθώς και τις διάφορες παραμέτρους που εξασφαλίζουν την παρεχόμενη ποιότητα.

Είπε πως ο όγκος των δειγμάτων που λαμβάνουν τα εργαστήρια τις τελευταίες μέρες είναι μεγάλος και δεν μπορούν όλα τα εργαστήρια να ανταπεξέλθουν. Τόνισε δε ότι η Κύπρος είναι η πιο φτηνή χώρα στη διενέργεια των τεστ PCR,ενώ παράλληλα ο κ.Χαριλάου εξήγησε τη διαδικασία που απαιτείται για να διενεργηθεί ένα τόσο εξειδικευμένο τεστ όσο αυτό.

Είπε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο γενικά και να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να αποφεύγονται προσεγγίσεις του τύπου ένα εργαστήριο να αναλαμβάνει να κάνει χιλιάδες τεστ σε πιο χαμηλές τιμές από τα 50 ευρώ και στο τέλος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Σημείωσε ακόμη πως και ο κόσμος έχει κάνει ρουτίνα του ένα τεστ το οποίο προ covid γινόταν σε πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις. Στο σημείο αυτό είπε πως ένα εργαστήριο που διενεργεί τεστ PCR θα πρέπει να έχει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα κατάλληλα εργαστήρια τα οποία ελέγχουν και ταυτοποιούν αποτελέσματα. Γίνεται ακόμη όπως εξήγησε και διαπίστευση των τεστ των εργαστηρίων.

Ο κ.Χαριλάου υπογράμμισε ακόμη πως δεν πρέπει να γινόμαστε όλοι αριθμοί, «θετικοί, αρνητικοί». Το χημείο πρέπει να έχει τον κατάλληλο χρόνο όπως είπε, να επικοινωνήσει με το άτομο, να του αναφέρει τα αποτελέσματα, ίσως να κάνει και ένα «doublecheck» των αποτελεσμάτων και να έχει γενικά μια ανθρώπινη προσέγγιση.