Χείμαρρος ο Χάσικος: Τα χρυσά διαβατήρια, ο ΠτΔ, ο Ελεγκτής κι οι εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 02 19T103748.018 πολιτογραφήσεις, Σωκράτης Χάσικος

Για το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, τη διαπλοκή των αξιωματούχων της Πολιτείας και της Εκκλησίας, τον ρόλο των τραπεζών, τον Γενικό Ελεγκτή αλλά και για τη σχέση του με το Προεδρικό μίλησε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών στο ΣΙΓΜΑ. Ο Σωκράτης Χάσικος, χείμαρρος όπως πάντα μίλησε στον Γιάννη Καρεκλά και στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές για όλους και για όλα.

Η κατάθεση στην Ερευνητική για τις πολιτογραφήσεις 

Η συζήτηση άνοιξε με την κατάθεση του κ. Χάσικου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις με τον πρώην υπουργό να σημειώνει πως θα μπορούσε να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις από όσες είχε τον χρόνο να απαντήσει.

«Απάντησα για όσα θυμόμουν. Θα μπορούσα να δεχθώ περισσότερες ερωτήσεις. Θα μπορούσα επίσης, να δώσω περισσότερες απαντήσεις. Σε μια κατάθεση περίπου τριών ωρών, δεν ήταν εύκολο καταθετών να τα θυμάμαι όλα, όταν μάλιστα πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που αποχώρησα από το Υπουργείο», είπε.

«Είναι θέμα αδυναμίας. Δεν μπορεί να τα γνωρίζεις όλα, ιδιαίτερα δε σ΄ένα μεγάλο Υπουργείο όπως το Εσωτερικών. Δεν ήταν η μόνη μου ενασχόληση οι πολιτογραφήσεις. Υπήρχαν, πολλά άλλα θέματα για να ασχοληθώ, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης. Έπρεπε να δοθούν κίνητρα στην Πολεοδομία, Κτηματολόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα. Πάλι καλά που θυμόμουν αυτά που θυμήθηκα μετά από τόσα χρόνια», ανέφερε ο κος Χάσικος.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση ανέλαβε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο τη διακυβέρνηση και έπρεπε να παρθούν δραστικά μέτρα. «Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση κάτω από φοβερά δύσκολα οικονομικά συνθήκες. Παραλάβαμε μια χώρα παττισμένη από πλευράς οικονομία, η ανεργία ήταν στα ύψη άρα έπρεπε άμεσα να πάρουμε μέτρα για να βοηθήσουμε την οικονομία του κράτους αλλά και την οικονομία των πολιτών. Το έλλειμα του Eurogroup που έπρεπε να καλύψουμε ήταν τότε 5,7 δισεκατομμύρια. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση του Προέδρου καταφέραμε να πάρουμε απόφαση με 9.99% επί των ανασφαλίστων καταθέσεων θα τέλειωνε. Δυστυχώς η βουλή αποφάσισε να πει όχι και οδηγηθήκαμε στο 47.5% κούρεμα με όλες τις συνέπειες που είχαμε. Έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα. Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων υπήρχε».

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, το πρόγραμμα ήταν ένας τρόπος να φέρουν άμεσα χρήματα στην χώρα. «Έπρεπε άμεσα να έρθουν χρήματα. Τα 9.5 δισεκατομμύρια μπήκαν στην οικονομία, μπήκαν στην αγορά. Από αυτά το κράτος πήρε πολύ λίγα, υπό μορφή τελών, όλα τα υπόλοιπα μπήκαν στην οικονομία της χώρας. Πήρε ο κτίστης, ο καλουψιής, πήρε ο εργολάβος, ο λογιστής, ο δικηγόρος και άλλοι. Για να πούμε την αλήθεια, ήταν ο πιο άμεσος τρόπος να εισρεύσει χρήμα στην αγορά, να μπουν στις τράπεζες, να δουλέψει η αγορά».

Ο κος Χάσικος παραδέχθηκε πως, από αυτά τα χρήματα κάποιοι πήραν περισσότερα από όσα τους αναλογούσαν, ενώ ζήτησε συγνώμη για τα όσα λάθη μπορεί ο ίδιος να έκανε.

«Υπήρχαν περιπτώσεις που έγιναν λάθη. Άλλο το λάθος και άλλο το ανοίγω την πόρτα σ΄έναν απατεώνα να έρθει. Κάποιοι εξαπάτησαν το κράτος .Ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν διεκπαιρεωτικός. Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια ήταν περισσότερο δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά την καθαρότητα του προσώπου που λάμβανε την πολιτογράφηση ήταν δουλειά ήταν δουλειά  της Αστυνομίας. Η ευθύνη για όλα αυτά ήταν δική μου, εγώ ήμουν ο πολιτικός προϊστάμενος, εγώ έπαιρνα την πρόταση στο Υπουργικό και απολογούμαι για τα λάθη μου, αλλά από την άλλη έτσι λειτουργούσε το σύστημα », εξήγησε.

Αυτό που έλειπε, από το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Χάσικο ήταν οι κανονισμοί.

«Ουδέποτε δεχθήκαμε ότι κάνουμε παρανομία. Άλλο το λάθος και άλλο η παρανομία. Ότι κάναμε το κάναμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού. Υπήρχε συνεννόηση με  την Ευρωπαϊκή Ένωσης. Εκεί που τα πράγματα ξέφυγαν του ελέγχου ήταν μετά το Αλ τσαζίρα», είπε ο κος Χάσικος.

Δικηγόροι, λογιστές, ο Τζο Λο  και ο Αρχιεπίσκοπος

Σχολιάζοντας τις πρακτικές που χρησιμοποιούνταν για τις πολιτογραφήσεις, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η απληστία οδήγησε σ΄ αυτές τις καταστάσεις.

«Δεν φοβάμαι κανέναν εκτός από τον Θεό. Δεν έχω δικαίωμα να πω ονόματα. Δεν έχει υποχρέωση ο Υπουργός να δεχθεί το δικηγόρο, τον λογιστή. Αυτοί πίεζαν και δεν έχει σημασία εάν πίεζαν αλλά εάν ο Υπουργός υπέκυπτε και σας λέω πως δεν υπέκυψα. Ο κάθε άσχετος ερχόταν στο γραφείο μου. Ο κάθε ένας που έκανε αυτή τη δουλειά είχε το δικαίωμα να έρθει. Μια μέρα του μάζεψα όλους και τους προειδοποίησα για τις καταχρήσεις  και τους είπα πως δεν βάζω την πλάτη μου για κανένα απατεώνα», εξήγησε.

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν επενδυτές ή μεσάζοντες που ξεγέλασαν τον ίδιο, ο κος Χάσικος απάντησε καταφατικά. «Βεβαίως υπήρξαν κάποιοι που ξεγέλασαν το σύστημα, οι οποίοι δήλωναν άλλα των άλλων».

Όσον αφορά την υπόθεση του Μαλαισιανού, Τζο Λο, ο κος Χάσικος ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει την πολιτογράφηση. «Είχε δηλωθεί από διάφορους ότι έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος επιστολή στον Χάσικο και την επόμενη μέρα  έλαβε την πολιτογράφηση.  Πήρε δυο μήνες και κάτι για να εγκριθεί η πολιτογράφηση του Λο.

Έλαβα την επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο γιατί είχε το δικό του συμφέρον. Τον είχαμε ελέγξει τον Μαλαισιανό όπως σ΄όλες τις περιπτώσεις. Το πρόβλημα ήταν τα χρήματα. Η Τράπεζα Κύπρου απάντησε πως είναι  καθαρά τα χρήματα του. Όταν δώσαμε το διαβατήριο έγινε καταγγελία από την Τράπεζα στην ΜΟΚΑΣ για τα χρήματά του», είπε.

Το ΔΗΚΟ

Σε ερώτηση για την αντιπολίτευση και τις αναφορές της κατά της Κυβέρνησης ο κος Χάσικος είπε πως μετά την υπόθεση Τζο Λο το Δημοκρατικό Κόμμα, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και ζητούσε να επισπευσθούν αιτήσεις στα πλαίσια πολιτογραφήσεων με τη δικαιολογία ότι από αυτά θα πάρουμε 7,5 δισεκατομμύρια.

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον. Όσον καιρό δούλευε το σύστημα και όλοι τα πήραμε. Η Κύπρος όλη έτρωγε κάποιοι ναι έτρωγαν περισσότερα», είπε.

Ο Γενικός Ελεγκτής

Σχετικά με τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είπε πως το είχε πάει τηλέφωνο για να καταγγελία διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Είχα πει στον Οδυσσέα για τη λειτουργό του που ήρθε στο Υπουργείο και τον ρώτησα εάν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο. Ήρθε και έλεγξε. Μάλιστα, έλεγξε και την Wargaming  και είδε πως έχει πρόβλημα αλλά ουδέποτε έφτιαξε έκθεση για τους ελέγχους αυτούς».

Ο κος Χάσικος ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του ελέγχου. «Πρέπει να γίνεται σωστά, να μην διασύρονται άνθρωποι και το λάθος του Γενικού Ελεγκτή κατά εμένα πάντα ήταν αυτό. Διέσυρε ανθρώπους και προσωπικότητα μέσα από επιπόλαια πορίσματα, ελέγχους που δεν ήταν ολοκληρωμένοι , έδινε τα ονόματα στην κοινή γνώμη και ένα εξ των υστέρων δικαιωνόταν δεν τον άκουσαν ποτέ τον Γενικό Ελεγκτή να απολογείται».

Αυτά που κάνει ο Γενικός Ελεγκτή , σύμφωνα με τον κ.Χάσικο μυρίζουν εκλογές.

Οι μίζες και οι σχέσεις με τον ΠτΔ

Ερωτηθείς εάν έλαβε προμήθεια από την αγορά όπλων όταν ήταν Υπουργός Άμυνας, ο κος Χάσικος απάντησε πως αυτό είναι «βλακείες. Είμαι στην πολιτική και χρόνια, συγκρούστηκα ,με τόσους που εάν υπήρχε κάτι θα το ήξερε όλος ο κόσμος».

Τέλος ο κος Χάσικος μίλησε για τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  είπε πως οι σχέσεις τους ήταν πάντα καλές ανεξάρτητα με το εάν είμαι εκεί ή όχι ενώ σ΄ ερώτηση εάν ο ίδιος βλέπει να υπάρχει χάσμα μεταξύ της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του Προεδρικού είπε πως ο Πρόεδρος αφέθηκε μόνος του.

«Ενώ ο Πρόεδρος βάλλεται από παντού, φαίνεται πως δεν υπάρχει εκείνη η φρουρά που θα το στηρίξει. Ξεκινώ από τους Υπουργούς του και πάω και στο κόμμα. Δεν γίνεται να μην τον στηρίζουν. Έπρεπε να γίνει ένας συναγερμός όλων, να στηρίξουν τον Πρόεδρο».

Δείτε τη συνέντευξη του Σωκράτη Χάσικου, ΕΔΩ. 

Πηγή: Sigmalive