Χειροτονείται στην Κύπρο ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος

Χειροτονείται το ερχόμενο Σάββατο στην Κύπρο ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος

Screenshot 6 4 Καθολικός Επίσκοπος

Χειροτονείται το ερχόμενο Σάββατο στην Κύπρο ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος, Bruno Varriano, OFM (του Τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών), Πατριαρχικός Βικάριος για την Κύπρο, επίκουρος Επισκόπου του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. Η απόφαση ελήφθη από τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι η πρώτη έπειτα από 500 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επισκοπική Χειροτονία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, τις 4.30μμ το Σάββατο 16 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη Επισκοπική Χειροτονία μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και αποτελεί μείζον ιστορικό γεγονός για την Κύπρο. Αναμένεται να παραστούν για να την παρακολουθήσουν μαζί με πλήθος πιστών, Πατριάρχες, Καρδινάλιοι, Αρχιεπίσκοποι, Επίσκοποι και σωρεία ιερωμένων διαφόρων δογμάτων απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Βατικανού, της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βραζιλίας, Πολωνίας, Ουκρανίας, Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιπρόσθετα από ιεράρχες και θρησκευτικές κοινότητες, προσκεκλημένοι είναι αξιωματούχοι, το διπλωματικό σώμα, υψηλοί επίσημοι, Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανάμεσα σ’ άλλους, αναμένεται να παραστούν και να λάβουν μέρος στην

θρησκευτική τελετή, ο Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa (Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ), ο Καρδινάλιος Odilo Pedro Scherer (Μητροπολίτης Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας), ο Καρδινάλιος Fortunato Frezza από το Βατικανό και ο Καρδινάλιος Américo Manuel Alves Aguiar (Επίσκοπος του Σετούπαλ της Πορτογαλίας).

Παρόντες επίσης, αναμένεται να είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Γεώργιος, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόδωρος Κοντίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο Αρχιεπίσκοπος Κόρεν της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αποστολικός Νούντσιο στο Ισραήλ και ο Αποστολικός Αντιπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη, ο Κουστώδιος των Αγίων Τόπων, ο Αποστολικός Νούντσιο στην Κύπρο και την Ιορδανία και ο τέως Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Μακαριότατος Fuad Twal Από το 1192 μΧ, Λατίνοι Καθολικοί Επίσκοποι συνόδευαν την παρουσία πιστών στην Κύπρο, μέχρι το 1591 μΧ όταν αυτό διακόπηκε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πρώτος Λατίνος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου ήταν ο Τζιοβάνι Κολόνα και ο τελευταίος ο Φιλίππο Μοτσένιο, ενώ μέχρι σήμερα υπήρξαν 28 συνολικά Λατίνοι Καθολικοί επίσκοποι στην Κύπρο, τέσσερεις από τους οποίους ανήκαν στο Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών.

Την επομένη της Επισκοπικής Χειροτονίας, στις 1030 πμ, θα τελεστεί η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του νέου Λατίνου Καθολικού Επισκόπου στον Λατινικό Καθολικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, παρά την Πύλη Πάφου στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ