Χριστοδουλίδης: Τα σλόγκαν, η απόλυση, ο ΔΗΣΥ και οι 4 πυλώνες

Ο κ.Χριστοδουλίδης μίλησε για τα σλόγκαν που ήταν τα ίδια με αυτά της προεκλογικής Κασουλίδη το 2008, μίλησε για τα πλάνα του καθώς και για θέματα επικαιρότητας

efelwbfewewnkfelwnfekwnfewk 2

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης το πρωί της Τρίτης στο Πρωτοσέλιδο. Στον απόηχο της αποδέσμευσης του επικοινωνιολόγου του ο κ.Χριστοδουλίδης μίλησε για τα σλόγκαν που ήταν τα ίδια με αυτά της προεκλογικής Κασουλίδη το 2008, μίλησε για τα πλάνα του καθώς και για θέματα επικαιρότητας.

Εισαγωγικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην περιπέτεια υγείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. «Η επίσκεψη γίνεται σε μια συγκυρία την ώρα που τα μάτια της κοινής γνώμης βρίσκονται στην Ουκρανία. Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν αλλά αυτό δεν θα γίνει τώρα λόγω του ουκρανικού.

Θα πρέπει να δούμε γιατί η Τουρκία κρατά τη συγκεκριμένη στάση σχετικά με τα αιτήματα ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την ένταξη της ΚΔ στο ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν υπήρχε απόφαση. Πρόκειται για ένα θέμα άνευ αντικειμένου», τόνισε.

Αναφορικά με την κρίση που μαστίζει τον κόσμο ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι κανείς δεν βλέπει το τέλος αυτής της κρίσης. Σχετικά με τη στάση που κράτησε η Κύπρος στο θέμα των κυρώσεων, είπε ότι οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και των 27. «Δεν θεωρώ ότι η ΚΔ μπορούσε με τον οποιονδήποτε τρόπο να μπλοκάρει κυρώσεις. Νιώθω ότι θα έπρεπε να διεκδικήσουμε περισσότερα μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται. Είδαμε την ΕΕ πολύ ορθά εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, εν μέσω έλλειψης συντονισμού στην αρχή να αντιμετωπίζει επιτυχώς αυτή την κρίση. Και σήμερα θα προχωρήσει με μια νέα πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας».

Προεκλογικά

Μιλώντας για την εξαγγελία του, είπε ότι αυτό ήταν ένα προϊόν των όσων συζητήθηκαν με την κοινωνία πολιτών. «Ο διάλογος συνεχίζεται καθημερινά. Θα συνεχιστεί με θεσμικούς, κόμματα που ασπάζονται αυτό το όραμα και με οργανωμένα σύνολα. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοσιευτεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ομάδες ετοιμάζουν αυτό το πρόγραμμα αυτή την περίοδο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στον λαό θα έχει 4 πυλώνες.

Δεν είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά προεδρικές. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα μπορεί να φέρει κοντά δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, το σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό μιλάμε για μια ξεκάθαρα ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που δεν εξαρτάται από τη στήριξη κομμάτων».

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως συμφωνία με το ΔΗΚΟ», είπε.

«Είδα τα σχόλια για την ομιλία μου. Ξεκάθαρα πράγματα, καθαρές κουβέντες. Μέσα στο πλαίσιο της ετοιμασίας, ο επικοινωνιολόγος εισηγήθηκε τη συμπερίληψη κάποιων σλόγκαν, αναφορές που στην πορεία διαφάνηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν και από τον κ.Κασουλίδη. Μόλις αντιλήφθηκα αυτό δεν υπήρχε δεύτερη επιλογή, από τον τερματισμό της συνεργασίας, θεωρώ εντελώς αντιεπαγγελματικό αυτό που έγινε. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος αυτή η συμπεριφορά ήταν αντιεπαγγελματική, προχωράμε συνεχίζουμε τον διάλογο».

Ερωτηθείς για το θέμα «ΔΗΣΥ», είπε ότι δεν θα ήταν αλήθεια αν ξυπνούσε μια μέρα και έλεγε ότι δεν είναι μέλος του ΔΗΣΥ. «Μου λένε κάποιοι ότι αυτό θα μου στοιχίσει. Θα έλεγα όμως κάτι που δεν ισχύει; Δεν ξέρω αν ενοχλεί τον ΔΗΣΥ, σημασία έχει να λες τα πράγματα όπως έχουν. Μιλάμε για προεδρικές για μια ξεκάθαρη ανεξάρτητη υποψηφιότητα γι’ αυτό θέλω να είμαι καθαρός».

«Αντιλαμβάνεστε γιατί ο ΔΗΣΥ σας πολεμά;», φυσικά και αντιλαμβάνομαι απάντησε ο κ.Χριστοδουλίδης εξηγώντας ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι η πεπατημένη. «Βίωσα πάρα πολλά πριν που δεν θέλω να τα αναφέρω δημόσια γιατί δεν πρόκειται να μπω σε τέτοιο προεκλογικό, είναι ελεύθερος ο καθένας να κτυπήσει όπως θέλει, με όποια μέσα θέλει». «Δεν κινείσαι στη λογική να είσαι αγαπητός ή αρεστός αλλά να είσαι ο εαυτός σου».

«Ήμουν μέλος της Κυβέρνησης, θεωρώ ότι δεν ήταν διεφθαρμένη η Κυβέρνηση. Εκλέγηκε (σ.σ η Κυβέρνηση) για δεύτερη φορά το 2018 στη βάση συγκεκριμένων επιτευγμάτων. Οι προκλήσεις δεν έχουν χρώμα, τις αντιμετωπίζει το σύνολο του λαού».

Μιλώντας για το οικονομικό μοντέλο της χώρας ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι είμαστε μια μικρή οικονομία με σοβαρές εξαρτήσεις. «Δείξαμε διαχρονικά ότι παρά τις δυσκολίες μπορούμε να προσαρμοστούμε. Ο ανταγωνισμός όμως ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο στόχος είναι να διευρύνουμε τους παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πρωτογενή τομέα, το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να στηρίξουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και παράλληλα να διευρύνουμε τους πρωτογενείς τομείς της οικονομίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και μια πολύ συνετή πολιτική».

Σχετικά με το ΓεΣΥ ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση του κυπριακού λαού. «Στην πορεία όμως πρέπει να εξετάζουμε και αν υπάρξουν στρεβλώσεις να αντιμετωπίζονται. Στο επίκεντρο του ΓεΣΥ πρέπει να είναι ο ασθενής».

Ως σοβαρό πρόβλημα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο κ.Χριστοδουλίδης. «Μια σημαντική πρόκληση είναι να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικός προορισμός. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, έγιναν αρκετά πράγματα από τον ΥΠΕΣ. Εκεί χρειάζεται και η συνεργασία κι άλλων. Θα πρέπει εκείνες οι αιτήσεις που είναι πρόδηλα αβάσιμες θα πρέπει να τελειώνουν σύντομα έτσι ώστε τα άτομα αυτά να επιστρέφουν στις χώρες τους».

«Έχουμε ένα προεδρικό σύστημα γιατί η εκτελεστική εξουσία ποτέ δεν ελέγχει τη νομοθετική εξουσία. Σε πολύ λίγες οι Προέδροι της Δημοκρατίας είχαν πλειοψηφία στη Βουλή. Είναι σημαντικό το τι προωθεί η εκτελεστική εξουσία μέσω της νομοθετικής».

«Άκουσα πολλά ότι είμαι φιλορώσος, ότι έχω Ρώσους πίσω μου, ότι έδεσα την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ. Είμαι υπέρ των πολιτικών που εξυπηρετούν πάνω απ’ όλα την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ερώτημα λύθηκε το 2004 με την ένταξη μας στην ΕΕ.

Κοιτώντας πίσω, στην πορεία του είπε πως σίγουρα έγιναν λάθη. Ενδεχομένως σε επίπεδο ΕΕ ο τρόπος προσέγγισης κάποιων θεμάτων. Ίσως να ήταν διαφορετικός. Το να επιμένεις για κυρώσεις γνωρίζοντας τις δυσκολίες, αυτές είναι δύσκολες στιγμές».

Μιλώντας για το Κυπριακό είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και των ψηφισμάτων των ΗΕ είναι εκεί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί αυτό ανάμεσα σε πολλά δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να βάλει στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης. Υπάρχει και η διάσταση της ΕΕ. Αναπόφευκτα επηρεάζει και το πλαίσιο και το περιεχόμενο λύσης. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά πώς βοήθησε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων αλλά και στην αποφυγή αιτημάτων που έρχονταν από την τουρκική πλευρά.