Χριστούγεννα με… μέτρα – Ποια περιοριστικά μέτρα εξετάζονται – Έτοιμοι να αντιδράσουν οι πολίτες

Στο στόχαστρο οι γιορτές των Χριστουγέννων - Καζάνι που βράζει η κοινωνία σε περίπτωση αυστηρών μέτρων και ακύρωσης των... Χριστουγένων

B663FA87 B910 4DA6 A30D 73FDC577CAA9 Coronavirus

Παρά την σχετικά ικανοποιητική εικόνα που παρατηρείται στην εμβολιαστική κάλυψη, εντούτοις τα κρούσματα καταγράφουν αύξηση με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 470 το απόγευμα της Παρασκευής (19 Νοεμβρίου) ενώ σημαντική επιβάρυνση επικρατεί και στο σύστημα υγείας με 85 ασθενείς COVID-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 36 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 63,53% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Από την πλευρά τους, επιδημιολογική ομάδα και Υπουργείο Υγείας φαίνεται να ακολουθούν τα μέτρα που επιβάλλονται σιγά-σιγά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και να συνέρχονται άρον-άρον την ερχόμενη Δευτέρα για ανακοίνωση νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που φαίνεται να επιβάλλονται είναι η υποχρεωτική τρίτη δόση για εξασφάλιση SafePass, η επαναφορά της τηλεργασίας όπου είναι δυνατό, ο περιορισμός στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς να αποκλείεται και η απαγόρευση εισόδου ατόμων που δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με τη δεύτερη δόση, υποχρεωτικά τεστ και σε εμβολιασμένους σε χώρους υψηλού κινδύνου και η επιβολή υποχρεωτικής μάσκας σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Έτοιμη να αντιδράσει η κοινωνία σε “ακύρωση” των… Χριστουγέννων

Από την πλευρά τους οι πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι για ακόμη μία χρονιά να αναγκαστούν να “πληρώσουν τη νύφη” για την επιδημιολογική εικόνα από την στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και ακολουθεί κατά γράμμα τα μέτρα της Κυβέρνησης. Η αντίδραση επικεντρώνεται κυρίως σε ενδεχόμενη επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων σε συναθροίσεις σε οικίες, σε γάμους και βαπτίσεις ή και σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε Δήμους και Κοινότητες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πολίτες, ενδεχόμενη επιβολή τέτοιων μέτρων καταδεικνύει αποτυχία της Κυβέρνησης να ελέγξει την πρόληψη διασποράς της πανδημίας, από την στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει θωρακιστεί έναντι του ιού, ενώ έντονος συγχρωτισμός παρατηρείται σε κέντρα διασκέδασης και στάδια. Από την άλλη, δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στην επιβολή μέτρων σε μη εμβολιασμένους, εφαρμόζοντας μέτρα όπως η Ελλάδα με απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους από άτομα τα οποία δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επέκταση ωραρίου κέντρων εμβολιασμού

Σε μία προσπάθεια η εμβολιαστική κάλυψη να αυξηθεί, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης (walk in), που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, θα εργάζονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 8 π.μ. – 6 μ.μ. και το Σάββατο από τις 8 π.μ. – 1 μ.μ.

Οι εισηγήσεις των Επιδημιολόγων θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τη Δευτέρα (22/11), ενώ οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.