«Χρυσά» πρόστιμα για κυνηγούς – Ο νέος νόμος αδειάζει τις τσέπες των παρανομούντων

Σε συναγερμό το Ταμείο Θήρας ενόψει εξορμήσεων - Τα υψηλότερα της τελευταίας διετίας

Hunt Κυνήγι, Πρόστιμα

Η μεγάλη πρόκληση για τους κυνηγούς, το κυνήγι του λαγού, της φραγκολίνας και της πέρδικας αρχίζει. Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 42.000 αδειούχοι κυνηγοί θα τρέξουν για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι με στόχο το θήραμα. Συνολικά, από την Κυριακή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου το κυνήγι θα επιτρέπεται στις επιτρεπόμενες περιοχές κάθε Κυριακή και Τετάρτη. Σε συναγερμό θα βρίσκεται και το Ταμείο Θήρας, αφού στελέχη του Τμήματος θα βρίσκονται στο πόδι… από το Σάββατο αργά το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα τα χαράματα για να επιβάλουν την τάξη.

Ενδιαφέρον όμως προκύπτει όμως για να μάθουμε το ύψος των προστίμων που καταβλήθηκαν για παρανομίες κυνηγών. Η νέα νομοθεσία εφαρμόστηκε τον Ιούλιο του 2017 και προβλέπει ότι: Τα συνήθη αδικήματα δηλαδή: Κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αγγίζει τα 2000 ευρώ και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος και σε συνδυασμό με άλλα αδικήματα. Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύχτας τιμωρείται με 25.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2017 που εφαρμόζεται η νομοθεσία επιβλήθηκαν πολύ υψηλά πρόστιμα. Χαρακτηριστικά, σε δυο και πλέον χρόνια επιβλήθηκε πρόστιμα έως 1. 180.000 ευρώ. Από το σύνολο των εξωδίκων αυτών προστίμων ένα ποσοστό της τάξης του 60% πληρώθηκε στον προκαθορισμένο χρόνο, ένα ποσοστό 10% εκκρεμεί για να πληρωθεί, ενώ το 30% δεν πληρώθηκε και παρουσιάστηκε ή θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε μέχρι στιγμής ανήλθε στις 47.000 ευρώ για παράνομη κατοχή αγρινών και λαγών. Το συγκεκριμένο πρόστιμο ακόμα δεν έχει καταβληθεί.

Πρόστιμο 25.000 ευρώ επιβλήθηκε για λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόστιμο 23.000 ευρώ επιβλήθηκε για κυνήγι φάσσας σε απαγορευμένη περιοχή. Το εν λόγω πρόστιμο μάλιστα καταβλήθηκε.

Εξάλλου, πρόστιμα 10.000 για λαθροθηρία επιβλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις

Τα πρόστιμα είναι εξώδικα και πρέπει να καταβληθούν εντός 30 ημερών. Εάν οι παραβάτες δεν το πράξουν εντός 15 ημερών από την ημέρα καταβολής των προστίμων αυξάνονται κατά ενάμιση φορά. Εάν περάσουν οι 45 ημέρες και τα πρόστιμα δεν καταβληθούν οι υποθέσεις οδηγούνται στο Δικαστήριο.

Κυνήγι, Πρόστιμα

Ο λειτουργός Θήρας και Πανίδας Πέτρος Αναγιωτός έστειλε μήνυμα στους κυνηγούς που θα εξορμήσουν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 λέγοντας ότι «πρέπει να δουν το κυνήγι σαν χόμπι και άθλημα.Ιδιαίτερα, την Κυριακή πρέπει να προσέξουν αφού ίσως επικρατεί βροχόπτωση. Εφόσον δεν καταφέρουν καλή κάρπωση την πρώτη Κυριακή υπάρχει και άλλη εξόρμηση». Ο κ. Αναγιωτός είπε ότι τα στελέχη της Υπηρεσίας θα είναι σε επιφυλακή, ενώ από το Σάββατο αργά το βράδυ θα προβαίνουν σε περιπολίες. Το ΚΟΤΑ (η επιτρεπόμενη κάρπωση) για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα.

Πηγή: newsbomb