Δε γνωρίζουμε τί υπογράφουμε στα ασφαλιστικά συμβόλαια λένε οι βουλευτές

sign papers Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις πρόνοιες των ασφαλιστικών συμβολαίων που υπογράφουν, ανέφεραν σήμερα σε δηλώσεις τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου που συζήτησε το θέμα των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής.

«Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι όντως οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν, τι πληρώνουν και τι παίρνουν» δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή.

«Τα μικρά γράμματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά» υπέδειξε ο βουλευτής, σύμφωνα με τον οποίο τα παράπονα για την ασφάλεια των ασφαλιστικών συμβολαίων είναι πάρα πολλά και ως εκ τούτου είναι προς όφελος και των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιζομένων να γίνει ξεκαθάρισμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης η εναρμονιστική νομοθεσία που επιβάλλει συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας των ασφαλιστικών διανομέων, δηλαδή αυτό το οποίο θα πρέπει ο ασφαλιστής να λέει στον ασφαλιζόμενο πριν συμφωνήσουν σε μια ιδιωτική συμφωνία.

Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τόνισε ότι ο καταναλωτής από την πρώτη στιγμή που υπογράφει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο οφείλει να γνωρίζει τι αγοράζει και τι καλύψεις έχει.

«Δυστυχώς σήμερα επικρατεί αυθαιρεσία ιδιαίτερα στα συμβόλαια τα οποία καλείται να συνάψει ο ασφαλιζόμενος από τη στιγμή που παίρνει ένα δάνειο από την τράπεζα, κυρίως οικιστικό δάνειο» σημείωσε. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που ο ασφαλιζόμενος φύγει από τη ζωή η διαδικασία της εξόφλησης του δανείου από την ασφαλιστική εταιρεία είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα το δάνειο να τοκίζεται και να αυξάνεται, την ώρα που η κάλυψη αφορά μόνο το αρχικό ποσό.

Ο κ. Μυριάνθους κάλεσε τον έφορο ασφαλιστικών εταιρειών να εξετάσει τρόπους επίλυσης του θέματος, σημειώνοντας ότι και το ίδιο το κράτος πρέπει να βρει τρόπους ώστε το ποσό με το οποίο καλύπτεται ο ασφαλιζόμενος να κατατίθεται στην τράπεζα σε ένα παράλληλο δεσμευμένο λογαριασμό και να τοκίζεται παράλληλα με το δάνειο.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ