Δεν έγινε κατορθωτή, η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στους παραβάτες οδηγούς

Το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί από τις 25 Οκτωβρίου.

επιστολές, Κάμερες τροχαίας

Λύνεται την ερχόμενη εβδομάδα το πρόβλημα που προέκυψε με τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που θα διαχειρίζεται η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία λειτουργεί το σύστημα φωτοεπίμανσης με τις κάμερες της Τροχαίας.

Λόγω των προβλημάτων και των κενών που εντόπισε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, δεν έγινε κατορθωτή μέχρι σήμερα, η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στους παραβάτες οδηγούς, παρόλο που το σύστημα λειτουργεί από τις 25 Οκτωβρίου.

Μετά από υποδείξεις της Επιτρόπου, η Αστυνομία και η ανάδοχος εταιρεία του έργου, έχουν ετοιμάσει συμφωνία η οποία εγκρίθηκε και θα υπογραφεί σύντομα, ώστε ν’ αρχίσουν να αποστέλλονται σε πρώτη φάση οι προειδοποιήσεις στους παραβάτες και από την 1η του νέου έτους και τα εξώδικα. Η Επίτροπος ζήτησε όπως γίνει εκτίμηση αντικτύπου από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Η εκτίμηση αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως και το τι θα φωτογραφίζει η κάμερα. Η Αστυνομία έχει ετοιμάσει έγγραφα που αφορούν τη διαδικασία που θα ακολουθείται, τη δικαιοδοσία της αμερικάνικης εταιρείας, το πώς θα ενεργεί η κάθε πλευρά από την ώρα που θα καταγράφεται μια παρανομία, πότε διαγράφονται τα στοιχεία κ.ά., ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Τα έγγραφα αυτά μελετούνται και φαίνεται να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Επιτρόπου ώστε να ανάψει το πράσινο φως για υπογραφή τους.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, όλα είναι έτοιμα και από την ερχόμενη εβδομάδα θ’ αρχίσουν να αποστέλλονται προειδοποιήσεις για όσους οδηγούς κατέγραψαν οι κάμερες, ώστε αυτές να είναι νομότυπες.

Η εξέλιξη αυτή προκρίνει ότι ο ορίζοντας της 1/1/2022 που θα καταγγέλλονται πλέον οι παραβάτες θα ισχύσει χωρίς καμιά αναβολή. Σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή Τροχαίας και υπεύθυνο για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, Χάρη Ευρυπίδου, οι οδηγοί έχουν αρχίσει στην πλειοψηφία τους να συμμορφώνονται και να μην παρανομούν εκεί που υπάρχουν οι σταθερές κάμερες. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι παραβάσεις από 1.700 ημερησίως τώρα έχουν μειωθεί στις 800 – 900 με τις περισσότερες να καταγράφονται από τις σταθερές κάμερες.

Η Τροχαία, πάντως, εκτιμά ότι με τη λειτουργία του συστήματος και τις καταγγελίες των οδηγών, θα υπάρχει μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, κυρίως σε συμβολές δρόμων που ελέγχονται από φανάρια, αλλά και σε θανάτους, αφού θα μειωθούν οι ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους αλλά και σε αστικές περιοχές.

Philenews.com