“Διαγραφή όλων των τόκων για δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ”

Κάλεσμα σε δικαιούχους απευθύνει η Διευθύντρια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών - Ισχύει μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023

7E75D914 D54D 48AD 9C40 CCA44C8BDC6E

Ακόμη μία ευκαιρία για να συμμετάσχουν στο σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), έχουν οι δανειολήπτες, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου 2023 για την επέκταση του Σχεδίου με τους ίδιους όρους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2023.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ, Λουκία Ευσταθίου, κάλεσε τους δικαιούχους δανειολήπτες για συμμετοχή στο Σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «να ανταποκριθούν τάχιστα για να μην χάσουν αυτό το δικαίωμα τους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό», καθώς τους δίδεται η ευκαιρία για διαγραφή όλων των τόκων του δανείου τους.

Ειδικότερα, η κ. Ευσταθίου τόνισε πως «δεν θα σταλούν νέες επιστολές στους δυνητικά επιλέξιμους και άρα όσοι είχαν λάβει επιστολή ενημέρωσης ότι είναι δικαιούχοι για ένταξη κατά την προηγούμενη περίοδο που έτρεξε το Σχέδιο, αλλά δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην τράπεζα ή εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δεν υπέβαλαν αίτημα αναδιάρθρωσης είτε στον Φορέα είτε στις τράπεζες, τους καλούμε να ανταποκριθούν τάχιστα για να μην χάσουν αυτό το δικαίωμα τους το οποίο είναι πολύ σημαντικό».

Η Διευθύντρια του Φορέα είπε ότι υπήρξε ανταπόκριση στις προηγούμενες φορές, που έτρεξε το σχέδιο, «αλλά όχι η αναμενόμενη, εξ ου και το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πρόσφατα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ανοίξει εκ νέου το Σχέδιο για μικρό χρονικό διάστημα».

Σημείωσε ότι μετά που έκλεισε το σχέδιο υπήρξαν άτομα που ενδιαφέρθηκαν εκπρόθεσμα και ήθελαν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Επικαλούμενη στοιχεία για δάνεια που παραχωρήθηκαν με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ και τα οποία αφορούν φοιτητικά, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για επαγγελματικούς σκοπούς, η κ. Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δυνητικά επιλέξιμοι κατά την προηγούμενη περίοδο που έτρεξε το συγκεκριμένο Σχέδιο ήταν 4.724 και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο 3.128, ενώ «αίτημα αναδιάρθρωσης στον ΚΦΙΚΒ υπέβαλαν μόνο 1.617».

«Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων (για συμμετοχή στο Σχέδιο) που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον και δεν υπέβαλαν αίτημα αναδιάρθρωσης», υπογράμμισε και σημείωσε πως αυτοί οι δανειολήπτες «έχουν μια τελευταία ευκαιρία να το πράξουν το συντομότερο».

Ανέφερε ότι δικαιούχοι του Σχεδίου είναι δανειολήπτες που είχαν ΜΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και με την ένταξη τους σε αυτό το Σχέδιο είχαν το δικαίωμα να κάνουν είτε αναδιάρθρωση του δανείου τους είτε εξόφληση του και να τους χαριστούν οι συνολικοί τόκοι του δανείου.

Εξηγώντας περαιτέρω, επί του προκειμένου, η κ. Ευσταθίου είπε ότι με βάση το Σχέδιο, από το αρχικό ποσό του δανείου, αφαιρούνται οι δόσεις που κατέβαλε μέχρι στιγμής ο δικαιούχος αιτητής για συμμετοχή στο Σχέδιο και παράλληλα χαρίζονται και οι συνολικοί τόκοι, οι οποίοι θα «τεθούν στο περιθώριο» και θα διαγραφούν μόνο με την εξόφληση του αρχικού ποσού του δανείου, νοούμενου ότι ο δανειολήπτης θα τηρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανείου που θα συμφωνηθεί.

Αναφορικά με τους δανειολήπτες που θα επιλέξουν την άμεση εξόφληση του δανείου, η κ. Ευσταθίου είπε ότι για αυτούς θα διαγραφούν άμεσα οι συνολικοί τόκοι.

Οι Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί που συμμετέχουν στο Σχέδιο είναι ο ΚΦΙΚΒ, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), η Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και η Ελληνική Τράπεζα.

Χαμηλότοκο φοιτητικό δάνειο

Εξάλλου, η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ είπε στο ΚΥΠΕ ότι ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Φορέας συνεχίζει να παραχωρεί χαμηλότοκα σπουδαστικά δάνεια με επιτόκιο μόνο 1%, προσθέτοντας ότι αυτό το ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο είναι πολύ σημαντικό για τον δανειολήπτη σε μια περίοδο όπως η σημερινή όπου τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς.

Στο ΥΠΟΙΚ τα νέα σχέδια δανειοδότησης και οι κανονισμοί

Επιπλέον, η κ. Ευσταθίου είπε ότι τα νέα σχέδια δανειοδότησης και οι σχετικοί κανονισμοί του ΚΦΙΚΒ έχουν σταλεί στο τέλος Ιουνίου του 2023 στο Υπουργείο Οικονομικών για εξέταση και στη συνέχεια θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία του κράτους για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα κατατεθούν στην Βουλή για ψήφιση.

Αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στα Σχέδια δανειοδότησης του Φορέα και οι οποίες είναι όλες προς όφελος των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Τα σχέδια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού για στεγαστικό δάνειο σε €200.000 από €130.000, την αύξηση της επιδότησης επιτοκίου στα 30 χρόνια, από 20 χρόνια προηγουμένως, την αύξηση των εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια και τον μη συνυπολογισμό των σχεδίων δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ