Διακοπές με ασφάλεια: Kάντε κλικ στο Re-open EU

Coronavirus, εξωτερικο, ταξίδια, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διακοπές με οδηγίες, κατευθυντήριες γραμμές αλλά και κανόνες θα κάνουν όλοι, όσοι αποφασίσουν να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς εκτός της βάσης τους. Από την Ισπανία και την Ιταλία, ως τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βρετανία, η εικόνα του τι μπορεί να περιμένουν οι παραθεριστές που αναζητούν τον ήλιο, τη θάλασσα ή τα πολιτιστικά αξιοθέατα παραμένει πολύ συγκεχυμένη.

Φέτος το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να επιλέξουν την Κύπρο ή και άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Όπως και κάποιοι Κύπριοι θα θέλουν να κάνουν διακοπές εκτός Κύπρου με πιο δημοφιλείς προορισμούς τα ελληνικά νησιά. Για να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να ταξιδέψουν και να περάσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια, χρειάζεται να ενημερώνονται εύκολα και σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την παροχή ταξιδιωτικών συμβουλών, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, τα σημεία στα οποία θα μπορούν να απευθυνθούν για θέματα υγείας, καθώς και τις διαθέσιμες τουριστικές υπηρεσίες.

Ο «Φ» παρουσιάζει με ποιο τρόπο μπορεί να ενημερώνονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν. Πρώτον υπάρχει μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα δίνει στους ταξιδιώτες όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον προορισμό τους, θέτει σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, είναι πολύτιμη η πληροφόρηση για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για το ποιοι περιορισμοί ισχύουν στη χώρα που θα ταξιδέψουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια ιστοσελίδα σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικά, στην οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε τι ισχύει στη χώρα που θέλετε να επισκεφτείτε. Γράφετε το όνομα της χώρας που θέλετε να επισκεφτείτε στο ειδικό πλαίσιο και οι πληροφορίες εμφανίζονται μπροστά σας. Η σελίδα είναι στο https://reopen.europa.eu/el/.

Ονομάζεται «Re-open EU» και στόχος είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες να ταξιδέψουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι. Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, για τα σύνορα, τα μέσα μεταφοράς, τους περιορισμούς και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης πρακτικές πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα μέτρα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, όπως για τη φυσική απόσταση, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες επί των εθνικών τουριστικών υπηρεσιών.

O χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας, τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας, εισόδου σε αυτό με αυτοκίνητο / μοτοσυκλέτα / τροχόσπιτο ή την υποχρέωση ή όχι να υποβληθεί σε καραντίνα, να έχει ιατρικό πιστοποιητικό κ.τλ. Διατίθενται, επίσης πληροφορίες για τα καταστήματα, τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τις παραλίες, τα μουσεία και τα αξιοθέατα, αλλά και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να λάβουν υπεύθυνες και καλά ενημερωμένες αποφάσεις, καθώς προγραμματίζουν τις διακοπές και τα ταξίδια τους κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού και μετά.

Τι πρέπει να ξέρετε για την Ελλάδα

Από την έρευνα του «Φ», για την Ελλάδα, ένας προορισμός που προτιμούν οι Κύπριοι, αναφέρεται: «Οι επισκέπτες υποχρεούνται να υποβάλουν το Έντυπο Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το οποίο είναι διαθέσιμο online, έως και 24 ώρες πριν από το ταξίδι. Οι επισκέπτες θα λάβουν έναν κωδικό QR που θα σαρωθεί κατά την άφιξη. Το προσωπικό ελέγχου κωδικού QR κατευθύνει τους επιβάτες, ανάλογα με τον κωδικό QR, είτε στην περιοχή δοκιμών Covid-19 είτε στην έξοδο». Μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου ήταν υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας 48 ώρες πριν την πτήση.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας οι επιβάτες με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο €500 με την άφιξη στην Ελλάδα. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την Κύπρο θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν για να επισκεφτούν το νησί.

Επειδή ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Κύπριους το καλοκαίρι είναι η Ελλάδα μέσω της πύλης travelgov.cy παρουσιάζονται χρήσιμες πληροφορίες. Ούτως η άλλως η Κύπρος είναι για την Ελλάδα στην κατηγορία Α. Όλοι οι επισκέπτες από αέρα, ξηρά ή θάλασσα, θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη. Μετά τη δοκιμή, οι ταξιδιώτες μετακινούνται στον τελικό προορισμό τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επικοινωνήσουν μαζί τους και θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, με έξοδα που καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. Υπάρχουν και χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα που σχετίζονται με τη νοσηλεία των επισκεπτών που πάσχουν από συμπτώματα Covid-19. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης λοίμωξης, στενές επαφές της υπόθεσης θα μεταφερθούν σε ξεχωριστό κατάλυμα καραντίνας με έξοδα του ελληνικού κράτους. Οι υπόλοιποι επισκέπτες θα συνεχίσουν τις διακοπές τους.

Η Ελλάδα θα καλύψει τη μεταφορά σε νοσοκομείο και ιατρικά έξοδα, καθώς και τη διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας, εάν χρειαστεί. Προτρέπουμε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ξενοδοχεία των αεροπορικών εταιρειών να προσφέρουν τη μέγιστη ευελιξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της αβεβαιότητας των πελατών και των κανονισμών. Σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας ξενοδοχείων, πώς διασφαλίζεται η συμμόρφωση με το πρωτόκολλο κα με ποιον θα πρέπει να επικοινωνούν οι τουρίστες σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, η απάντηση που δίνεται είναι οι εξής: Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ένα σχέδιο ελέγχων και ενθαρρύνει όλες τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν πιστοποίηση τρίτων.

Έχει επίσης δημιουργήσει έναν ιστότοπο εκπαίδευσης και πληροφόρησης για υπαλλήλους και ιδιοκτήτες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η γνώση των πρωτοκόλλων διαδίδεται έγκαιρα και υπεύθυνα. Τέλος, υπάρχουν πρόστιμα για όσους παραμελούν τα καθήκοντά τους. Σε περίπτωση παραπόνων, οι επισκέπτες μπορούν να καλέσουν τον τετραψήφιο αριθμό 1572 του Υπουργείου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Απολύμανση αεροπλάνου κάθε 24 ώρες

Η επιτροπή καθόρισε ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την κατάρτιση πρωτοκόλλων υγείας για τα ξενοδοχεία και άλλους τύπους καταλυμάτων, με σκοπό την προστασία της υγείας τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία, την επαρκή δυναμικότητα των συστημάτων υγείας για τον τοπικό πληθυσμό και τους τουρίστες, την αυστηρή επιτήρηση και παρακολούθηση, την ικανότητα εξετάσεων και την ιχνηλάτηση επαφών. Δύο οδηγίες ασφαλείας που εκδόθηκαν στις 25 Ιουνίου 2020, επιβάλλουν στους χειριστές να καθαρίζουν πλήρως και να απολυμαίνουν τα αεροσκάφη τουλάχιστον μία φορά κάθε 24 ώρες ή συχνότερα, εάν κρίνεται απαραίτητο βάσει της εκτίμησης κινδύνου του αερομεταφορέα. Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε πτήση προς, από ή εντός της Ευρώπης. Οι οδηγίες ασφαλείας ισχύουν τόσο για ευρωπαϊκούς όσο και για μη ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Πηγή: Ο Φιλευλεύθερος