Διαμαρτυρία τ/κ μπροστά από την Πρεσβεία της ΚΔ στο Λονδίνο στις 21 Δεκεμβίου

Θα διαμαρτυρηθούν για τα «ματωμένα Χριστούγεννα» της 21ης ​​Δεκεμβρίου

8976C83C 43EA 4C99 9BBD 12AF87DEADCB

Κάποιες τ/κ ενώσεις και οργανώσεις του ΗΒ θα διαμαρτυρηθούν για τα «ματωμένα Χριστούγεννα» της 21ης ​​Δεκεμβρίου μπροστά από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο με σιωπηλή αγρυπνία, ανήμερα της επετείου. «Ματωμένα Χριστούγεννα» ή η σφαγή της μπανιέρας, οι Τ/κ έχουν ονομάσει τη δολοφονία της οικογένειας του στρατιωτικού γιατρού Νιχάτ Ιλχάν, της συζύγου και των τριών ανήλικων παιδιών τους, στις 21 Δεκεμβρίου 1963.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των τ/κ οργανώσεων Young Turkish Cypriots – Τ/κ νέοι και British Turkish Cypriot Association (ένωση τ/κ Βρετανίας) και Embargoed (Εμπάργκο) θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18.00 και 20.00 το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι 3 οργανώσεις αναφέρουν ότι πολλοί θεωρούν ότι τα γεγονότα στην Κύπρο άρχισαν το 1974 αλλά δεν είναι έτσι. Τα γεγονότα, υποστηρίζουν, άρχισαν 11 χρόνια πριν, το 1963 με την «τρομοκρατική οργάνωση» ΕΟΚΑ καθώς «οι Ε/κ δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνέψουν τον διαμοιρασμό της εξουσίας στη νέα Δημοκρατία και εξανάγκασαν τους Τ/κ με τα όπλα ν’ αποχωρήσουν από τη Βουλή και τους πέταξαν έξω από τα σπίτια και τα χωριά τους».

Υποστηρίζουν ότι οι Ε/κ για να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρου νησιού στις 21 Δεκεμβρίου 1963 διέπραξαν μια αιματηρή επίθεση εναντίον των Τ/κ. Μέσα σε 10 μέρες, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τ/κ οργανώσεων, 133 Τ/κ έγιναν «ήρωες» και μεταξύ 25 και 30 χιλιάδες Τ/κ (πληθυσμός 25%) – όπως γράφει – εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.

Δηλώνουν επίσης ότι την νύχτα της 21ης Δεκεμβρίου δεν θα μνημονεύσουν μόνο  τους «ήρωές πεσόντες», αλλά ταυτόχρονα θα στείλουν επιστολή και θ’ απευθύνουν έκκληση στην ε/κ πλευρά που σφετερίστηκε, όπως λένε, την Κυπριακή Δημοκρατία για 58 χρόνια.

Και η έκκλησή τους καταλήγει η ανακοίνωση είναι «Πείτε στον λαό σας και στον κόσμο την αλήθεια για το Κυπριακό».

Πηγή: ΚΥΠΕ