Διαβητικοί δεν μπορούν να μετρήσουν σάκχαρο

διαβήτης, διαβητικοί, έλλειψη

Επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία διαβητικών φαίνεται ότι παίζουν κάποιοι τις τελευταίες δύο –τουλάχιστον– βδομάδες, αφού δεν φρόντισαν έγκαιρα ή δεν απέδωσαν οι προσπάθειές τους, ώστε να υπάρχουν σε επάρκεια στην Κύπρο, τα όσα είναι απαραίτητα γι αυτούς και έτσι να έχουν μια αξιοπρεπή και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή ζωή.

Όπως κατάγγειλαν διαβητικοί που επικοινώνησαν με τη στήλη «Ο αναγνώστης έχει λόγο» του «Φ», τις τελευταίες ημέρες έχουν εξαφανιστεί από την αγορά οι ταινιούλες μέτρησης του σακχάρου τους, που είναι απαραίτητες ώστε να λειτουργήσουν τα ειδικά μηχανάκια που κατέχουν και έτσι, να γνωρίζουν το επίπεδο του σακχάρου τους και ανάλογα να δράσουν.

Ως δικαιούχοι του ΓεΣΥ λάμβαναν τις ταινιούλες για τη σχετική μέτρηση, από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, κάθε μήνα. Τις δύο τελευταίες βδομάδες όμως, όπως υποστηρίζουν, αυτές έχουν εξαφανιστεί από την κυπριακή αγορά.

Άλλοι ασθενείς πάλι, καταγγέλλουν ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο , το ORIZAN 40.5, για το οποίο πλήρωναν €1, κλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, να πληρώσουν για το ίδιο φάρμακο €5.56.

Ο «Φ» ζήτησε εξηγήσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τα πιο πάνω και αρμόδια λειτουργός του, επιβεβαίωσε τα όσα καταγγέλλουν οι ασθενείς.

Αναφορικά με τις ταινίες σακχάρου, ο ΟΑΥ διαμηνύει ότι αυτή τη βδομάδα θα είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία.

Σχετικά εξάλλου με την αύξηση στην τιμή πώλησης του ORIZAN 40.5 που επιβλήθηκε στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, μας αναφέρθηκε ότι η Συνεισφορά ΙΙ που πληρώνει ο δικαιούχος για φάρμακα, εξαρτάται από άλλα φάρμακα που εισάγονται στον Κατάλογο φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που τα φάρμακα που εισάγονται είναι φθηνότερα από τα υφιστάμενα, τότε η Συνεισφορά ΙΙ αυξάνεται.

«Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς προτρέπονται να επικοινωνούν με τον ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα με μηδενική Συνεισφορά ΙΙ» προέτρεψε η αρμόδια λειτουργός.

Πηγή: Ο Φιλευλεύθερος