Διευθυντής Τμ. Δασών: «Ακόμα υπάρχουν κορμοί που καίγονται»

Το έργο της κατάσβεσης έχει καταστεί δύσκολο λόγω και της ζημιάς που έχει γίνει

Screenshot 8 7 Πάφος, Πτητικά μέσα, φωτιά

Τα πτητικά μέσα, τα οποία περιπολούν στην περιοχή των πυρκαγιών κάνουν ρίψεις νερού σε εστίες όπου ακόμα υπάρχουν κορμοί, οι οποίοι καίγονται και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όλη την ημέρα, ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν ενισχυμένες δυνάμεις, δασοπυροσβέστες, προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών όπως και προωθητές γαιών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως το έργο της κατάσβεσης έχει καταστεί δύσκολο λόγω και της ζημιάς που έχει γίνει, του δύσβατου της περιοχής αλλά και των σφοδρών ανέμων, οι οποίοι έδωσαν μια δυναμική στην πυρκαγιά να προχωρά με πολύ γρήγορη ταχύτητα.

Πρόσθεσε πως από πλευράς πτητικών μέσων υπερίπτανται έξι πτητικά μέσα που προχωρούν σε ρίψεις, τα τρία αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, το ένα που έχει το ιδιόκτητο το Τμήμα Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δύο που έχουν έρθει από Αυστραλία που είναι εκμισθωμένα από τη Δημοκρατία. Επίσης επιχειρεί ένα ελικόπτερο ιορδανικό που σταθμεύει στην Κύπρο και τα δύο Καναντέρ που έχουν έρθει από την Ελλάδα.

Ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως υπάρχει ένας άψογος συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ειδικά μεταξύ των δύο Τμημάτων του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έστειλε το μήνυμα ότι πάλι έχουμε θέμα από ανθρώπινο παράγοντα, από κάψιμο σκουπιδιών, από ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και κάψιμο στην ύπαιθρο. Πρέπει ο καθένας μας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, ανέφερε ο κ. Ιεζεκιήλ, προσθέτοντας πως γίνονται ζημιές οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, κινδυνεύουν ζωές. Ανέφερε ακόμη πως το ευτύχημα είναι ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε απώλεια, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να είμαστε υπαίτιοι για τέτοιου είδους καταστροφές.

«Οι συμπολίτες μας, όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά, πρέπει να καταλάβουμε ότι εφαρμόζουν κάποιους κανονισμούς για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο χρειάζεται να το χαιρόμαστε αλλά και να χαιρόμαστε και τους ανθρώπους μας» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν είναι μόνο ότι θα γίνουν ζημιές, λέγοντας πως στη μάχη κατά των πυρκαγιών επιστρατεύονται πάρα πολλοί δασικοί υπάλληλοι, δασοπυροσβέστες και από την ΠΥ, από άλλες υπηρεσίες του Κράτος αλλά και εθελοντές οι οποίοι βοηθούν.

«Όλοι αυτοί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από την ανεξέλεγκτη διάσταση που μπορεί να πάρει μια πυρκαγιά», όπως είπε.

Κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη χρήση γεωργικών εργαλείων, αλλά και να μην πετάν αποτσίγαρα, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε πράξη μας πρέπει να τη μετρούμε».

Ο κ. Ιεζεκιήλ τόνισε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι επισημαίνοντας πως προηγήθηκε ένας χειμώνας, ο οποίος ήταν άνυδρος και πως η βλάστηση είναι ξηρή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ