Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας συζήτησε ο Αρχηγός Ε.Φ στο Παρίσι

Κατά την επίσκεψη, επαναβεβαιώθηκαν οι διαρκώς αναπτυσσόμενες πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών

b ef Εθνική Φρουρά

Την αναβάθμιση και διεύρυνση της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Γαλλίας συζήτησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στο Παρίσι, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Στρατηγού Thierry Burkhard, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της διεθνούς έκθεσης “EUROSATORY 2022”.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς βρέθηκε στη Γαλλία μεταξύ 13 – 15 Ιουνίου, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Κατά την επίσκεψη, σημειώνεται ότι επαναβεβαιώθηκαν οι διαρκώς αναπτυσσόμενες πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών, «οι οποίες εδράζονται σε θέσεις αξιών και αρχών που πηγάζουν από τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και ευρύτερα από το διεθνές δίκαιο».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχηγού της Ε.Φ. με τον Στρατηγό Burkhard, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώθηκαν οι κοινές ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, ενώ τη συζήτηση απασχόλησαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι αντίστοιχες διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, συζητήθηκε η υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής συνεργασίας 2022-23, το οποίο υπογράφτηκε στις 9 Ιουνίου 2022 και το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ με τις ΕΔ φίλων και συμμαχικών χωρών.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε διερεύνηση της δυνατότητας περαιτέρω ενίσχυσης της δυναμικής στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Γαλλίας και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ανταλλάχθηκαν, όπως σημειώνεται, απόψεις αναφορικά με την ανάπτυξη πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου επιβεβαιώθηκε «η δυναμική και η προοπτική περαιτέρω εξέλιξης της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative), μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας». Στο πλαίσιο των επαφών, σημειώνεται ότι καταγράφηκε η πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Επιπλέον, σημειώθηκε η κοινή επιδίωξη αξιοποίησης κάθε δυνατής ευκαιρίας για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο στο πλαίσιο των δράσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όσο και σε διμερές επίπεδο και ειδικότερα στην περαιτέρω αξιοποίηση της τακτικής παρουσίας Γαλλικών Αεροναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, για διεξαγωγή αμοιβαία επωφελών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με την Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κατέθεσε τη Δευτέρα 13/6 στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου, αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς του Γαλλικού Έθνους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρέστη στην επίσημη Δεξίωση που παρέθεσε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Sebastien Lecornu, προς τιμή των επισήμων προσκεκλημένων στην «EUROSATORY 2022».

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, επισκέφθηκε επίσης το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, όπου έτυχε ενημέρωσης για το όραμα, τις προκλήσεις, και τις επιχειρήσεις των Γαλλικών ΕΔ. Επισκέφθηκε επίσης το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών Εθνικής Άμυνας (IHEDN), όπου ενημερώθηκε από το Διευθυντή του Αντιστράτηγο Benoit Durieux, για τις δράσεις του Ινστιτούτου, ενώ συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης πραγματοποίησε επισης επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο της «EUROSATORY 2022», όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τις μελλοντικές τάσεις στον τομέα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, τόσο από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όσο και ευρύτερα. Ειδικότερα, όσον αφορά στις κυπριακές και ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, ο κ. Ζερβάκης επισκέφθηκε τα περίπτερα τους και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που προσφέρουν στον τομέα της άμυνας.

Σημειώνεται, ότι κατά την επίσκεψη στο Παρίσι, η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γαλλίας, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Δημήτριο και την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου ο Αρχηγός της ΕΦ είχε συνάντηση με τον Πρέσβη, Γιώργο Σιακαλλή. Κατά τη συνάντηση, έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν κυρίως στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας καθώς και επί της εξέλιξης του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

ΚΥΠΕ