Κυπρος

Δημόσιο: Χιλιάδες οι υποψήφιοι για τις κυβερνητικές – Πόσα εισέπραξε το κράτος;

Στη μάχη για μία θέση στη Δημόσια Υπηρεσία ρίχνονται αυτές τις μέρες χιλιάδες Κύπριοι, με την ελπίδα πως το επόμενο διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε κάποιο γρανάζι της κρατικής μηχανής.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε αποκλειστικά το Economy Today, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις φετινές γραπτές εξετάσεις, για πρόσληψη στη Δημόσια Υπηρεσία, άγγιξαν σχεδόν τις 15.000.

Συγκεκριμένα, 5.171 συνολικά υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για τις θέσεις που αφορούσαν εισδοχή στις κλίμακες Α2-Α5-Α7, ενώ ο αριθμός όσων αιτήθηκαν να παρακαθίσουν τις εξετάσεις για την κλίμακα Α8, ανήλθε στις 9.074.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις θέσεις εισδοχής των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7 του Κυβερνητικού Μισθολογίου, απαιτείται ως βασικό προσόν Απολυτήριο Σχολής Μέσης Παιδείας ή Δίπλωμα Τριετούς Μεταλυκειακού Κύκλου Σπουδών. Από την άλλη, για τις θέσεις κλίμακας Α8, απαιτείται Πανεπιστημιακός τίτλος ή ισότιμο προσόν.

Ήδη οι εξετάσεις που αφορούν την κλίμακα μέχρι Α7 έχουν διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ στις 14 Οκτωβρίου πρόκειται να εξεταστούν οι υποψήφιοι για τις θέσεις κλίμακας Α8.

2.000 περισσότερες οι αιτήσεις από πέρσι

Η αυξητική τάση που καταγράφει το ενδιαφέρον για τις κυβερνητικές εξετάσεις φανερώνει πάντως πως οι Κύπριοι εξακολουθούν να θεωρούν το Δημόσιο, και τα οφέλη που συνεπάγεται, ως μία καλή επιλογή για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ειδικότερα, περισσότερες κατά περίπου 2.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2023 συγκριτικά με το 2022, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στις 12.328.

Την περσινή χρονιά είχαν υποβληθεί 4.841 αιτήσεις για εισδοχή στις κλίμακες Α2-Α5-Α7, ενώ 7.487 αφορούσαν την κλίμακα Α8.

Πάνω από €700 χιλιάδες εισέπραξε το κράτος  

Για να μπορέσει κάποιος να παρακαθίσει στις εξετάσεις χρειάζεται πρώτα να εγγραφεί μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταβάλλοντας το ποσό των €50.

Βάσει λοιπόν του συνολικού αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για το 2023 και που ανήλθε στις 14.245, το κράτος εισέπραξε φέτος από τους Κύπριους πολίτες το ποσό των €712.250, προκειμένου να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στις κυβερνητικές εξετάσεις.

Φυσικά τα “καθαρά” έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα είναι λιγότερα, δεδομένου πως χρήματα θα δαπανηθούν για τις ανάγκες λειτουργίας των εξεταστικών κέντρων και στελέχωσης με επιτηρητές και βαθμολογητές.

Φέτος λειτούργησαν 28 εξεταστικά κέντρα ανά το παγκύπριο για τις εξετάσεις κλίμακας μέχρι Α7 που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες. Ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί για τις επικείμενες εξετάσεις κλίμακας Α8, αφού αναμένεται πως θα λειτουργήσουν 46 συνολικά εξεταστικά κέντρα.

Περίπου 1 στους 5 Δημόσιος Υπάλληλος 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, 73.326 άτομα εργοδοτούνταν στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα το 2ο τρίμηνο του 2023, την ώρα που το εργατικό δυναμικό στην Κύπρο ανήλθε την ίδια περίοδο σε 494.246 άτομα ή 65,6% του πληθυσμού.

Ειδικότερα, στη Γενική Κυβέρνηση η απασχόληση ανήλθε στα 67.515 άτομα και στις Εταιρείες και Επιχειρήσεις που είναι ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση στα 5.811.

Επιπρόσθετα, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων στην Κύπρο για το 2022, ο κλάδος της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στην Κυβέρνηση, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνες που απολαμβάνουν τους υψηλότερους μισθούς.

Συγκεκριμένα, το ποσό των €2.960 άγγιξαν οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές στη “Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση”, ενώ στο κομμάτι που αφορά την “Κυβέρνηση”, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα €3.067.

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024

Καρούσος: «Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης»

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό…

31 Αυγούστου, 2024