Δημόσιοι Υπάλληλοι με κρυφές… μπίζνες

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί του Δημοσίου και στρατιωτικοί κατέχουν μετοχές ή συμμετέχουν παράνομα σε ιδιωτικές εταιρείες

δημ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ιδιωτικές εταιρίες, παρανομία

Κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τίθεται σήμερα επί τάπητος η εκτεταμένη παρανομία που παρατηρείται στην κρατική μηχανή, όπου εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί του Δημοσίου και στρατιωτικοί κατέχουν μετοχές ή συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών ή είναι διευθυντές σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. Δέον να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άδεια παραχωρείται από τους υπουργούς μόνο στις περιπτώσεις που η χορήγησή της εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή όταν το συμφέρον των υπαλλήλων/λειτουργών στην εταιρεία, τον συνεταιρισμό ή την επιχείρηση ιδιωτικής φύσης προήλθε από κληρονομική διαδοχή και η κατοχή των μετοχών δεν επηρεάζει και δεν είναι ασυμβίβαστη με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το θέμα ενεγράφη προς αυτεπάγγελτη εξέταση από όλους τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών. Στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της παρανομίας και κατ’ επέκταση, να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος από το οποίο προκύπτει και φοροδιαφυγή.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοίμασε σχετική έκθεση επί του θέματος τον περασμένο Απρίλιο, και για τα ευρήματά της θα αναφερθεί εκτενώς στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ο γενικός ελεγκτής. Από τον σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον Έφορο Εταιρειών η Ελεγκτική Υπηρεσία ταυτοποίησε μέσω της πρόσβασης που διαθέτει σε διάφορα κυβερνητικά αρχεία σχεδόν 2.000 εργαζόμενους στην κρατική μηχανή που κατέχουν μετοχές σε μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες ή που είναι διευθυντές ή και γραμματείς σε εταιρείες ή ταυτόχρονα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία κατάρτισε ονομαστικό κατάλογο ζητώντας τη διενέργεια πειθαρχικών ερευνών. Οι περισσότεροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έκτακτοι ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στρατιωτικών και εκπαιδευτικών.

Από τα στοιχεία που εξασφάλισε πρόσφατα ο «Π» από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται η εκτεταμένη παρανομία καθώς τα τελευταία 10 χρόνια και συγκεκριμένα από 1/1/2010 μέχρι 27/8/2021 δόθηκαν μόλις 100 άδειες σε δημοσίους υπαλλήλους για να συμμετέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ως ακολούθως: 48 άδειες σε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, οκτώ άδειες σε αορίστου χρόνου δημόσιους υπαλλήλους και 44 άδειες σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

politis.com.cy