Διοικητικό Δικαστήριο: Έβγαλε τη στολή από 75 αστυνομικούς και 25 πυροσβέστες

Η Αστυνομία θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή

bf269b3571ebc6925cc380401f737974 Αστυνομία, Πυροσβεστική

Η τσαπατσουλιά της Αστυνομίας τίναξε στον αέρα τις προσλήψεις 100 αστυφυλάκων τον Αύγουστο του 2020. Το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφαση της κ. Ελίτας Γαβριήλ, ακύρωσε τις προσλήψεις, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε «έμπαζε» από παντού.

Αυτό σημαίνει ότι οι 75 αστυφύλακες και οι 25 πυροσβέστες που προσλήφθηκαν είναι από χθες και πάλι πολίτες και η Αστυνομία θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή, κάτι που θα της στερήσει 100 μέλη, σε μια περίοδο που η ενίσχυσή της σε προσωπικό αποτελεί προτεραιότητα. Την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη τη φέρει η ίδια η Αστυνομία, η οποία αποφάσισε να ακροβατήσει πάνω στις πρόνοιες των κανονισμών, με αποτέλεσμα να τα κάνει μούσκεμα! Το Διοικητικό Δικαστήριο, ακυρώνοντας τις προσλήψεις, υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις που διατύπωσε ο δικηγόρος των παραπονούμενων Γ. Καραπατάκης.

Προχειρότητα για Όσκαρ

Ο «Π» από τις 6 Ιουλίου 2020 με ρεπορτάζ του είχε αναδείξει τα προβλήματα στη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι οι προσλήψεις θα ακυρώνονταν λόγω έκδηλης παρανομίας, την οποία είχε εντοπίσει ο δικηγόρος Γ. Καραπατάκης. Ένα από τα στοιχεία που συνέθεσαν την παράνομη διαδικασία πρόσληψης νέων αστυνομικών και πυροσβεστών ήταν η συμμετοχή 21 υποψηφίων στις ψυχομετρικές εξετάσεις, χωρίς να έχουν προηγουμένως επιτύχει στις αθλητικές δοκιμασίες, όπως προβλεπόταν από τους όρους προκήρυξης των 256 θέσεων. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι οι 21 που έλαβαν παρατύπως μέρος στις ψυχομετρικές εξετάσεις, κλήθηκαν στη συνέχεια για εξέταση σε αθλητικές δοκιμασίες και εμφανίστηκαν μόνο οι 16. Στις αθλητικές δοκιμασίες «κόπηκαν» οι 8 εξ αυτών και έμειναν μόνο 9. Αν είχε ακολουθηθεί ορθώς η διαδικασία, μόνο 9 και όχι 21 θα έφθαναν στο στάδιο των ψυχομετρικών εξετάσεων και θα διαμορφωνόταν διαφορετικά ο μέσος όρος της βαθμολογίας που επηρέασε όλους τους υποψήφιους. Από αυτό το γεγονός και μόνο, η διαδικασία είχε «μολυνθεί», με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η βαθμολογία και να επηρεαστεί ο μέσος όρος επιτυχίας. Η διαδικασία των εξετάσεων, όπως ρητώς καταγραφόταν στην επίσημη προκήρυξη των 256 θέσεων, προνοούσε συγκεκριμένη σειρά. Για να μπορούσε κάποιος να κληθεί στις ψυχομετρικές εξετάσεις θα έπρεπε να έχει επιτύχει στις αθλητικές δοκιμασίες. Ωστόσο, για τους 21 κάποιος αποφάσισε να βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο και τους κάλεσε να λάβουν μέρος στα ψυχομετρικά τεστ, χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως «στις διατάξεις του Κανονισμού 5(2)(β) προδιαγράφεται η σειρά των εξετάσεων των υποψηφίων να προσληφθούν, κατά τρόπο που η επιτυχία στην πρώτη συνιστά προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στην επόμενη, αφού οι εξετάσεις αυτές αναφέρονται κατά διαδοχικό τρόπο, σειρά που επαναλαμβάνεται και στις διατάξεις του κανονισμού 4(1)». Κατά το δικαστήριο, «εσφαλμένα έλαβαν μέρος στη διαδικασία των ψυχομετρικών εξετάσεων, υποψήφιοι που δεν είχαν υποβληθεί σε αθλητικές δοκιμασίες, των οποίων μάλιστα η βαθμολογία λήφθηκε υπόψη για τον καθορισμό του μέσου όρου επιτυχίας».

Άλλα αντ’ άλλων

Πέραν των 21 υπήρξαν ακόμη 14 άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος τόσο στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών αστυνομικών, όσο και στη διαδικασία πρόσληψης τακτικών αστυνομικών και πυροσβεστών και θεωρήθηκαν επιτυχόντες στη δεύτερη διαδικασία, χωρίς να παρακαθίσουν στις ψυχομετρικές εξετάσεις. Η αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας με πλειοψηφία έκρινε πως όσοι είχαν περάσει τα ψυχομετρικά τεστ για τις θέσεις των ειδικών αστυφυλάκων δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε νέα εξέταση γαι τις θέσεις των τακτικών αστυφυλάκων και έτσι δεν τους κάλεσαν. Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει πως αυτό ήταν εντελώς εξωνομικό «κατά παράβαση των αρχών ίσης μεταχείρισης, αλλά και του δικαίου και ίσου μέτρου κρίσεως των υποψηφίων». Καθίσταται επίσης σαφές πως «το Συμβούλιο Προσλήψεων της Αστυνομίας αναρμόδια αποφάσισε την πίστωση στους συγκεκριμένους υποψήφιους επιτυχίας στις ψυχομετρικές εξετάσεις». Δηλαδή, επρόκειτο για δύο διαφορετικές διαδικασίες και αυθαιρέτως τις έκαναν μία!

Άκυρη η ιδιωτική εταιρεία

Στο γενικό μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί, προστέθηκε και η απόφαση για διενέργεια των ψυχομετρικών τεστ από ιδιωτική εταιρεία κατά παράβαση του κανονισμού 4 (1) του περί Αστυνομίας (Γενικών) Κανονισμών (Κ.Δ.Π 51/89). Η ελληνική εταιρεία Evalion, η οποία ετοίμασε τα ψυχομετρικά τεστ, τα διόρθωσε και αυτή καθόρισε, εκ των υστέρων, τη βάση επιτυχίας. Όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, «τα ψυχομετρικά τεστ διεξήχθησαν από αναρμόδιο όργανο», αφού θα έπρεπε να γίνουν από την Επιτροπή που είχε διορίσει ο αρχηγός Αστυνομίας. Η Επιτροπή απλώς επικύρωσε τα αποτελέσματα της ιδιωτικής εταιρείας.

Φτου και απ’ την αρχή

Το πλήγμα για την Αστυνομία είναι πολύ σημαντικό, καθώς τινάχτηκε στον αέρα μια διαδικασία που ξεκίνησε με την προκήρυξη των θέσεων τον Μάρτιο του 2019. Συνεπώς, πηγαίνουμε περίπου 2,5 χρόνια πίσω. Άγνωστο παραμένει το θέμα του χειρισμού των 100 ανθρώπων που εργάζονται στην Αστυνομία από τον Αύγουστο του 2020 και σήμερα στελεχώνουν διάφορες υπηρεσίες. Για λόγους συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο «εφαρμόστηκαν» οι κανονισμοί συζητήθηκε και στη Βουλή, αλλά ήταν αδύνατον να ανατραπεί η διαδικασία όταν πια είχε ολοκληρωθεί.