Δώρο ζωής για τον 14χρονο Γιώργο που για χρόνια δίνει μάχη με σπάνια ασθένεια

Ο μικρός ασθενής νοσεί από ένα σπάνιο αυτοάνοσο σύνδρομο, το άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

8776c762da2f287888f616acb8d7545f 20 αυτοάνοσο, Θεραπεία, σύνδρομο, φάρμακο

 Ο 14χρονος Γιώργος μπαινοβγαίνει εδώ και πέντε χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Κάθε δύο εβδομάδες είναι αναγκασμένος να επισκέπτεται το νοσηλευτήριο, ώστε να λάβει το φάρμακο που τον κρατά στη ζωή.

Ο μικρός ασθενής νοσεί από ένα σπάνιο αυτοάνοσο σύνδρομο, το άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Την Τετάρτη, ο Γιώργος έλαβε την πρώτη δόση του φαρμάκου τρίτης γενιάς “Ultomiris”, ένα πανάκριβο φάρμακο από την Αμερική, το οποίο πρέπει να λαμβάνει κάθε οκτώ εβδομάδες κι όχι κάθε δύο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα!

Ο πατέρας του, Στέφανος Ανδρέου, περιγράφει τη μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια ο γιος του και πως αυτό το φάρμακο του δίνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

“Εμφανίστηκε όταν ήταν 9μιση ετών και απότομα αυτό το σύνδρομο του κατέστρεψε τα δύο του νεφρά. Αυτό το αυτοάνοσο σύνδρομο είναι επιθετικό προς τον ίδιο του τον οργανισμό, δηλαδή ο οργανισμός του ο ίδιος επιτίθεται στον οργανισμό του.”

Ο Γιώργος διασωληνώθηκε, μπήκε σε καταστολή, πέρασε από 14 συνεδρίες πλασμαφαίρεσης στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε και τελικά, με την πολύ σημαντική καθοδήγηση του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, εγκρίθηκε και λαμβάνει αυτό το φάρμακο που του δίνει το δικαίωμα να έχει μια φυσιολογική ζωή και να συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο.

“Αν δεν υπήρχε αυτό το φάρμακο το μωρό θα έκανε συνέχεια αιμοκάθαρση, αν δεν “έφευγε”, τον έσωσε το φάρμακο”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο πατέρας του.

“Φεύγοντας από εδώ το μωρό έχει μια φυσιολογική ζωή, τα νεφρά του επανήλθαν, όλα μια χαρά.”

κκκκκκκ7 1 αυτοάνοσο, Θεραπεία, σύνδρομο, φάρμακο

“Το φάρμακο αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, σε ποσοστό πέραν του 95% μπορεί να βοηθήσει το παιδί. Είχαμε άλλα δύο παιδιά πριν το φάρμακο τα οποία έμειναν στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και χρειάστηκαν μεταμόσχευση νεφρού, ενώ το φάρμακο αυτό βοηθά πάρα πολύ τα παιδιά να επανέλθει η νεφρική λειτουργία στο φυσιολογικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια ερχόταν κάθε δύο εβδομάδες το μωρό στο νοσοκομείο, καθόταν τέσσερις ώρες περίπου για να πάρει το φάρμακο και να πάει σπίτι.”

“Με τα σημερινά δεδομένα είναι εφ’ όρου ζωής η θεραπεία, εκτός κι αν εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας και διακόψουμε το φάρμακο γιατί είναι μεμονωμένα περιστατικά, είναι σπάνια περιστατικά και δεν έχουμε την εμπειρία”, συνεχίζει ο γιατρός.

Ο κ. Ανδρέου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο προσωπικό του Μακάρειου Νοσοκομείου αλλά και στο Υπουργείο Υγείας.

“Θέλω να ευχαριστήσω για τον τόσο μεγάλο ζήλο εδώ στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ειδικά από τον κύριο Αβραάμ, τις πρώτες ημέρες μπορώ να πω ότι έμενε στο Μακάρειο, δεν έφευγε και τις νύχτες. Έμενα μέχρι να δούμε διαφορά στο μωρό. Ευχαριστώ και τους νοσηλευτές και το Υπουργείο για το πολύ ακριβό φάρμακο που είναι και από τα λεφτά του κόσμου όλου.”

161f2804a618bd 6 αυτοάνοσο, Θεραπεία, σύνδρομο, φάρμακο

Πηγή: alphanews