Δρ Αρμεύτης: Είναι δικαιολογημένο μέτρο η μάσκα- Τι αναφέρει για 4η δόση

«Eίναι δικαιολογημένο μέτρο γιατί πρέπει να προλάβουμε την επιδείνωση»

642520a88edb18feb3a58f37c687405e 10

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση που κατάθεσε ο Υπουργός Υγείας για επιστροφή της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.

Ο Ειδικός Πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης, σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση και ανεξέλεγκτη διασπορά, έτσι είναι σημαντικό να κρατηθεί χαμηλά το ιικό φορτίο.

Πρόσθεσε ότι το μέτρο της μάσκας είναι σημαντικό μαζί με τον καλό αερισμό σε κλειστούς χώρους, εξηγώντας ότι «είναι δικαιολογημένο μέτρο γιατί πρέπει να προλάβουμε την επιδείνωση».

Τόνισε ότι είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση γιατί δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, αλλά τα μέτρα πρέπει να τα αναλαμβάνεις σωστά και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να προλαβαίνεις μια πιθανή επιδείνωση. «Είναι αποδεδειγμένο ότι η μάσκα μειώνει τη διασπορά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης ότι η λογική λέει ότι παράλληλα με τη μάσκα θα πρέπει να παροτρύνουμε αυτούς που χρειάζονται να λάβουν την τέταρτη δόση, να την πάρουν από τώρα και να μην περιμένουν, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι δύσκολα όπως τα προηγούμενα χρόνια, ο ιός δεν είναι επιθετικός, είναι μεν πολύ μεταδοτικός αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Για την τέταρτη δόση, είπε ότι η σύσταση αναφέρει ότι πρέπει να τη λάβουν οι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Η προτεραιότητα είναι να λάβει την τέταρτη δόση αυτός ο πληθυσμός γιατί είναι αυτοί που κινδυνεύουν όταν νοσήσουν να νοσηλευτούν. Θεωρώ ότι δεν θα ήταν σωστό να το γενικεύσουμε αυτή τη στιγμή. Η ουσία είναι να παροτρύνουμε αυτούς που κινδυνεύουν, αυτούς που θα τους βοηθήσει το εμβόλιο όχι τόσο στο να μην τους μεταδώσουν τον ιό αλλά να μην εξελιχθεί η νόσος σε μια σοβαρή κατάσταση.