Δρ.Αρμεύτης: Να καταλάβουν ότι δεν είναι προσωπική επιλογή να μην εμβολιαστούν

«Η λογική λέει ότι θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών και αυτό θα είναι το πρόβλημα».

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 7 Αρμεύτης, εμβολιασμοΣ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο ειδικός πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Αρχικά δήλωσε ότι αισθάνεται προβληματισμένος και ανήσυχος. «Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Όμικρον και αναμένεται να επικρατήσει, ενώ υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στα Νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχουν τα ερωτήματα για την Όμικρον σχετικά με τη βαριά νόσο και τις νοσηλείες. «Η λογική λέει ότι θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών και αυτό θα είναι το πρόβλημα».

Ο Δρ. Αρμεύτης επεσήμανε ότι είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης, προσθέτοντας ότι αν δεν προσέξουμε, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

Σημείωσε ότι άτομα με δύο δόσεις εμβολίου θα έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας. «Τα  εμβόλια δουλεύουν αλλά λιγότερο στην Όμικρον». Όσον αφορά την τρίτη δόση ανέφερε ότι οι μελέτες δείχνουν αυξημένη προστασία. Παράλληλα, τόνισε ότι από το σύνολο των μονοκλωνικών δεν υπάρχει καλή αποτελεσματικότητα.

Ο Δρ. Αρμεύτης εξήγησε ότι ως γιατροί δεν μπορούν να αρνηθούν τη νοσηλεία οποιουδήποτε ασθενή ο οποίος δεν εμβολιάστηκε. «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι προσωπική επιλογή να μην εμβολιαστούν. Είναι μέχρι ένα σημείο». Εξήγησε ότι κάνεις δεν μπορεί να ξέρει αν θα νοσήσει και πόσο σοβαρή θα είναι η νόσος.

«Ένα άτομο που επιλέγει να μην εμβολιαστεί και νοσηλεύεται με σοβαρή νόσο για ενάμιση μήνα, ενώ την ίδια ώρα ένα συμπολίτης του έχει τροχαίο και χρειάζεται το κρεβάτι, τότε μπορεί να χάσει τη ζωή του ο τραυματίας και να ευθύνεται ο ανεμβολίαστος», ανέφερε ο Δρ. Αρμεύτης.

Τέλος, μίλησε και για την επόμενη μέρα των γιορτών, τονίζοντας ότι είναι πιθανό σενάριο το lockdown. «Ευχόμαστε να μην γίνει». 

sigmalive.com