Δρ. Αρμεύτης: Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πνευμονολόγος ανέφερε πως κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι ειδικά από τη μετάλλαξη Δέλτα

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 07 06T134941.667 ΔΡ.ΑΡΜΕΥΤΗΣ

Την άποψη ότι όσο θα υπάρχει αριθμός ανεμβολίαστων ο ιός θα βρίσκει την ευκαιρία να εμφανίσει ακόμη νέες μεταλλάξεις εξέφρασε ο πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι».

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι ειδικά από τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι μεταδοτική.

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση ο Δρ. Αρμεύτης καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει αύξηση.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο εμβολιασμός μας προστατεύει από τη σοβαρή νόσο που δημιουργεί πνευμονία με αναπνευστική ανεπάρκεια και αναγκάζεται κάποιος να νοσηλευθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας. Ο κύριος λόγος που εμβολιάζεται κάποιος είναι για να μην νοσήσει σοβαρά. Όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να πουν ότι δεν θα εμβολιαστούν και θα περιμένουν θα είναι μέσα στο 96% που θα χρειαστεί να νοσηλευθούν με βαριά νόσο», σημείωσε ο κ. Αρμεύτης.

Επίσης, είπε ότι «εάν εμβολιαστούν όλοι οι γονείς δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν τα παιδιά γιατί πρέπει να φθάσουμε το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για να είμαστε προστατευμένοι ενάντια στην ινδική μετάλλαξη».

Εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει πιο γρήγορα καθώς ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας μιας και η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται ραγδαία. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι.

«Ο γιατρός έχει καθήκον να παραθέσει στους ασθενείς τα επιστημονικά δεδομένα. Να εξηγήσει ότι αυτοί που θα νοσήσουν σοβαρά είναι οι ανεμβολίαστοι, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες», υπογράμμισε ο Δρ. Αρμεύτης.

Όσον αφορά τους γιατρούς που αποτρέπουν τους πολίτες από το να εμβολιαστούν σημείωσε πως εκδηλώνουν ένα αδικαιολόγητο σκεπτικισμό εκτός επιστημονικών δεδομένων.

«Πρέπει να μεταφέρει τι είναι επιστημονικά αποδειδγμένο και να εξηγήσει στον κόσμο τους κινδύνους», είπε ο κ. Αρμεύτης.

Πηγή: Ant1