Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σκόνη αλλά και στο βρογχικό άσμα.
Αρχικά ανέφερε ότι η ζωή μας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς οι μέρες που έχουμε υψηλά επεισόδια σκόνης αυξάνονται όλο και περισσότερο.
«Είναι φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δηλαδή είναι το φαινόμενο της ερημοποίησης. Έρημες περιοχές έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις καλλιεργήσιμες. Σε κάποιες κλιματολογικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους, η σκόνη σηκώνεται και κάνει το μεγάλο της ταξίδι πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων από Αφρική και ταξιδεύει προς εμάς και στις γειτονικές περιοχές μας. Σε αυτό το ταξίδι επιβιώνουν τα πιο μικρά σωματίδια. Αυτά είναι και που μπορούν να διαπεράσουν τον μηχανισμό φιλτραρίσματος του αναπνευστικού συστήματος, να μπουν στον πνεύμονα και να δημιουργήσουν αυτά τα φαινόμενα φλεγμονής με τα γνωστά επακόλουθα» εξήγησε ο δρ. Αρμεύτης.
Συμπλήρωσε ότι γνωρίζουν τις ημέρες που υπάρχει το φαινόμενο της σκόνης και πως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορούν να απορυθμιστούν.«Στις μέρες που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν υψηλά επίπεδα σκόνης οι επισκέψεις στις πρώτες βοήθειες αυξάνονται αλλά και οι θάνατοι. Αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα μπορούν να επηρεαστούν με συμπτώματα πονοκεφάλου, αίσθημα κόπωσης, κάψιμο στα μάτια και ρινική καταρροή».
Ερωτηθείς τι περιέχουν αυτά τα σωματίδια απάντησε ότι «στην πορεία τους αυτά τα σωματίδια στο ταξίδι τους εμπλουτίζονται με διάφορες ουσίες, είτε χημικές ουσίες, είτε τοξικές. Είναι τοξική η σκόνη που έρχεται στη χώρα μας αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και δυστυχώς είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το πιο βασικό είναι να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας τις ημέρες που υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Η υψηλής προστασίας μάσκα που μειώνει σε πολύ σημαντικό βαθμό το να διαπερνούν αυτά τα σωματίδια μπορεί να βοηθήσει και αυτή είναι και μια σύσταση για τις ευάλωτες ομάδες».
Πηγή: Sigmalive