Δρ Χάρης Αρμεύτης: “Tα πολλά rapid test δεν μειώνουν την διασπορά” – “Με όσα ξοδέψαμε φτιάχναμε άλλες 50 κλίνες”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τον Δρ Αρμεύτης είναι οι νοσηλείες

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1

Καλεσμένος σε Ραδιοφωνική Εκπομπή του “Πολίτη” ο Πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να μην υπάρξουν χαλαρώσεις στην παρούσα φάση, δίνονταν ώς δικαιολογία ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν τηρούνται τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τον Δρ Αρμεύτης είναι οι νοσηλείες, ενώ σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος που αποφασίζονται και εφαρμόζονται τα μέτρα πχ τα τεστ αντιγόνου, δεν αμβλύνουν το πρόβλημα.

Υπογράμμισε ότι το να γίνονται τόσα πολλά τέστ δεν μειώνει την διασπορά του ιού. Το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνεται ο δείκτης.

Έκανε ξεκάθαρη τη θέση του λέγοντα ότι δεν τάσσεται κατά των τεστ, αλλά είπε χαρακτηριστικα «διαφωνώ να κάνουμε γενικευμένο έλεγχο σε ασυμπτωματικούς. Τάσσομαι υπέρ του να γίνονται στοχευμένα τεστ για να προστατέψουμε τον κόσμο που κινδυνεύει να νοσήσει». Κάτω από αυτό το πρίσμα, εξήγησε πως τα τεστ αντιγόνου, έχουν μέγαλο κόστος για το κράτος, μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, δηλαδή, 15 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα δίνονται σε τεστ αντιγόνου. «Αν υπολογίσουμε τα χρήματα που δώσαμε για τα ράπιτ θα αναπτύσσαμε 50 κλίνες περισσότερες» είπε ο γιατρός.

Σύμφωνα με τις δικές του προτάσεις αυτό που πρέπει να γίνει για να προστατευθούν όλοι, είναι ο εμβολιασμός, «Την Τρίτη δόση έλαβε λίγο πιο κάτω από το 50%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι προστατευμένο έναντι της παραλλαγής Όμικρον έναντι της νοσηλείας, και είναι μια κατηγορία που πρέπει να προστατευθεί, καθώς επίσης και οι χρόνιοι πάσχοντες. Ενώ, τόνισε στο τέλος, πως «δεν είναι προστατευμένοι όσοι έλαβαν δύο δόσεις και παρήλθαν οι πέντε μήνες για την λήψη της τρίτης δόσης».

FamagustaNews