Δρ.Ιωαννίδης: «Η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο ήταν επιτυχημένη – Αδικαιολόγητος ο πανικός»

Ο Δρ.Ιωαννίδης σχολίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος με την μετάλλαξη Όμικρον. 

Αντίγραφο του Main Image x2 49 ανοσία, Δρ.Ιωαννίδης, ενδημική φάση, πανδημία

Φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο επιδημιολόγος Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης ο οποίος θεωρεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού πέρασε και ότι αυτή η φάση είναι ενδημική. Σχολίασε επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος με την μετάλλαξη Όμικρον. 

Πιο αναλυτικά, έκανε αναφορά στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που πανικοβάλλει, ωστόσο η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο ήταν επιτυχημένη και δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες. Ο Δρ.Ιωαννίδης συμπλήρωσε επίσης ότι, ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα ευχάριστο για την χώρα.

Ο επιδημιολόγος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Κύπρος είναι εκείνη που  που περίμεναν οι επιδημιολόγοι, εξηγώντας ότι αυτή πρέπει να είναι η εξέλιξη  της πανδημίας,  μια ενδημική φάση. Δεν είναι δικαιολογημένος ο πανικός της Κύπρου. 

«Η Όμικρον μας έχει εκπλήξει. Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις χώρες είναι πολλά κρούσματα, λίγες νοσηλείες και σπάνιους θανάτους. Είναι δύσκολο να πούμε όμως πόσο θα διαρκέσει. Πιθανόν, η Όμικρον να είναι λιγότερο παθογόνα λόγω των αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί».

Η πληθυσμιακή ανοσία που έχουμε τώρα είναι πολύ καλή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δρ.Ιωαννίδη. Η Όμικρον θα δημιουργήσει μια καλύτερη κατάσταση στις επόμενες μεταλλάξεις εάν υπάρξουν, αφού ο πληθυσμός θα έχει αντισώματα και το κύμα θα μπορέσει να διαχειριστεί.

Τέλος όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είπε πως κατά τη γνώμη του είναι στρατηγικά λάθος.

«Η πανδημία έχει λήξει και βρισκόμαστε σε ενδημική φάση. Υπάρχουν κάποιες χώρες που θα ταλαιπωρηθούν ακόμη λίγο».

FamagustaNews