Δρ Καραγιάννης: Ανησυχία για νέα έξαρση το Φθινόπωρο – Τι λέει για ενδεχόμενες χαλαρώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρ Καραγιάννης: Ανησυχία για νέα έξαρση το Φθινόπωρο - Τι λέει για ενδεχόμενες χαλαρώσεις (Βίντεο)

67BD2C72 D401 423E BC09 08DA344236B0 Coronavirus, Δρ.Καραγιάννης

«Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί το συγκεκριμένο στέλεχος τους Φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η μετάλλαξη του ιού θα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα διότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του Omega, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκφράζοντας την ανησυχία του σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί η Κύπρος να προχωρήσει σε ενδεχόμενες χαλαρώσεις πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ίσως περάσαμε το τεστ του Δεκαπενταυγούστου. Από την άλλη,  σε ό,τι αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού η περίοδος επώασης είναι λίγο πιο μακρά από ότι έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει περιθώριο να υπάρξει έξαρση στους αριθμούς αλλά ελπίζω ότι θα αποφύγουμε κάτι τέτοιο όσο περνούν οι ημέρες. Διαφαίνεται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας παρότι ο συγχρωτισμός σε αρκετούς χώρους ήταν αρκετά υψηλός αυτή την περίοδο.

Ελπίζω ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Φυσικά χθες ο αριθμός των δειγματοληψιών δεν ήταν ο ίδιος συγκριτικά με τις προηγούμενες. Επομένως σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη που δεν παύουμε να τονίζουμε πόσο σημαντική είναι εάν θέλουμε να έχουμε ένα πιο ήσυχο Φθινόπωρο με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων που στην πλειοψηφία θα αφορά ανεμβολίαστα άτομα.

Σε ότι αφορά σε ενδεχόμενες χαλαρώσεις είναι πρόωρη η συζήτηση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τα ισχύοντα διατάγματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διότι με το άνοιγμα των σχολείων και πανεπιστημιακών κύκλων σπουδών πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποια έξαρση. Αυτό θα δώσει τον χρόνο να αυξηθεί περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη και να μπούμε στους πιο κρύους μήνες του έτους με καλύτερους οιωνούς.

Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί το συγκεκριμένο στέλεχος τους Φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η μετάλλαξη θα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα διότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους.

Είναι μονόδρομος η χορήγηση της τρίτης δόσης. Η σύσταση του ΕΜΑ μάλλον θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση παρόλο που θα προσπαθήσουν να τονίσουν για ακόμη μια φορά ότι χρήζει να δοθούν δόσεις εμβολίων και σε φτωχότερες χώρες».

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο βίντεο: 

Πηγή: Omega