Δρ. Καραγιάννης: Πώς μπορεί να γίνει αποκλιμάκωση μέτρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 13T124928.439 Coronavirus, Δρ.Καραγιάννης

Σε καλό δρόμο θεωρεί ότι βρισκόμαστε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η επιδημιλογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρας.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο δρ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής προσπάθεια για αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν και ταυτόχρονα εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τις πόρτες τους και πάλι υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε με αυτή την τάση προς τα κάτω και ίσως μέχρι το τέλος του Γενάρη να μιλούμε για ποσοστά γύρω στο 100 και λίγο πιο κάτω. Ίσως τα 907 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σε μια μέρα να ήταν η κορύφωση και ελπίζω να μην δούμε κάποια έξαρση όταν θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα», ανέφερε σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πιθανόν να γίνει η αποκλιμάκωση των μέτρων ο δρ. Καραγιάννης είπε πως ίσως ακολουθηθεί η πορεία που ακολουθήθηκε τον Μάιο.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις που κλείσανε τελευταίες να ανοίξουν πρώτες. Ελπίζω σε κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο να ανοίξουμε τους χώρους εστίασης και τα εμπορικά κέντρα φτάνει να υπάρχει συναίνεση με τα μέτρα προστασίας», είπε.

Πρόσθεσε πως, «εάν ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να το πάμε σιγά-σιγά ώστε να μην υπάρξει απότομο άνοιγμα πολλαπλών χώρων και η διακίνηση να είναι τέτοια που να μην βοηθήσουν στη διασπορά».

Σε ερώτηση εάν η αποκλιμάκωση θα διαρκέσει τρεις μήνες ο δρ Καραγιάννης απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα και θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.

Τέλος όσον αφορά τους χώρους του Πολιτισμού και της Τέχνης ο δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως είδαμε την εφαρμογή των μέτρων στους χώρους αυτούς και ήταν ασφαλείς. «Δεν ξέρω όμως αν θα μπορούσαν να ανοίξουν».

Δείτε το Βίντεο: