Δρ.Κολιού: Αποφάσεις τις επόμενες 2-3 μέρες – Μέτρα ίσως και πριν Πρωτοχρονιά

Σχέδιο χωρίς τίτλο 44 Coronavirus, Δρ. Κολιού

Τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία αφού ξεπέρασαν τα 700, ενώ ακόμη ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του.

Καλεσμένη στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, η δρ Μαρία Κολιού αναφέρθηκε τόσο στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων όσο και στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Αρχικά, τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα προέκυψαν εξαιτίας του ότι πραγματοποιούνται και περισσότερα δείγματα.

Παράλληλα είπε τα εξής: «Αυτό που είναι αρνητικό είναι πως έχει αυξηθεί το ποσοστό θετικότητας, η δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, επομένως δικαιολογούνται και οι μεγάλοι αριθμοί περιστατικών».

«Δεν σημαίνει ότι εντοπίζουμε όλα τα θετικά περιστατικά, αλλά είναι ένας πολύ αντιπροσωπευτικός δείκτης για το τι γίνεται στην κοινότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα rapid τεστ και στην κατάργηση της επαλήθευσης από pcr. «Ο λόγος που πλέον δεν θα γίνεται επιβεβαίωση των rapid τεστ είναι επειδή σχεδόν όλα επιβεβαιώνονται. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας των rapid τεστ είναι στο 98% . Επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δέχεται το rapid τεστ για έλεγχο κατά του κορωνοϊού».

«Το αδύνατο σημείο του συστήματος υγείας είναι οι διασωληνωμένοι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθούν» τόνισε .

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο νέων μέτρων η δρ Κολιού είπε: «Τις επόμενες 2-3 ημέρες αναμένεται να συζητηθούν κάποιες αποφάσεις. Αν εκτοξευτεί ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υπάρξουν μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτό που πρέπει να δούμε δεν είναι τα κρούσματα αλλά οι διασωληνομένοι».

Πηγή: Sigmalive