Δρ. Κολιού: Άρχισαν να δουλεύουν τα μέτρα – Να περιμένουμε επίσημα δεδομένα

«Δεν είναι όπως τον ιό της γρίπης που έρχεται τελείως διαφορετικός και χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο»

14410aff30bdbf5ac724732b8680cbbd Coronavirus, Δρ. Κολιού

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Μαρία Κολιού, η οποία μίλησε για το νέο στέλεχος του ιού που αναστάτωσε την Ευρώπη, αλλά και για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν πρέπει να τρομάξουμε από τη μετάλλαξη του κορωνοιού, καθώς υπάρχει από το Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πρέπει να αρχίσουμε και εμείς να αναλύουμε γενετικά τους ιούς και να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ανάλυση».

Πρόσθεσε ότι δεν φαίνεται να επηρεάζεται η ανταπόκριση των εμβολίων. «Δεν είναι όπως τον ιό της γρίπης που έρχεται τελείως διαφορετικός και χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο». Εξήγησε ότι δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος από την προηγούμενη μορφή του ιού.

Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού με την μετάλλαξη του. «Επικρατούν συνήθως ένα με δύο στελέχη του ιού που έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα για επιβίωση».

Όσον αφορά την απαγόρευση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει αντίδραση, καθώς δεν θα μπορέσουν να έρθουν οι Κύπριοι πολίτες και οι φοιτητές πίσω. «Πρέπει να βρούμε άλλα εναλλακτικά μέτρα για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο, όπως η κατηγοριοποίηση των χωρών».

Στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που είναι σε ισχύ, τονίζοντας ότι άρχισαν να δουλεύουν. «Για  μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες επιδημιολογικές καμπύλες». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος κάνει πάρα πολλά τεστ με αποτέλεσμα να βρίσκει και αρκετούς θετικούς.

Τέλος,είπε ότι ως επιδημιολογική ομάδα δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους ενόψει Χριστουγέννων.

Πηγή: Sigmalive