Δρ.Κολιού: Αν κάναμε πιο πριν lockdown, σήμερα θα θέλαμε και τρίτο

Σχέδιο χωρίς τίτλο 78 Coronavirus, Δρ. Κολιού

Σχεδόν καθολική ήταν η εισήγηση των επιδημιολόγων στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία ότι τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν, δήλωσε το απόγευμα στο OMEGA και στην εκπομπή ΑΙΧΜΕΣ η καθηγήτρια Μαρία Κολιού.

Αναφερόμενη στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο η κ. Κολιού επισήμανε ότι σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας στάθηκαν στο γεγονός ότι πρέπει με κάποιοι τρόπο να περιοριστούν ακόμη περισσότερο  οι μετακινήσεις. Είναι όμως όπως είπε, θέμα της Κυβέρνησης να αποφασίσει.

Συγκεκριμένα η κυρία Κολιού επισήμανε:

Για τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος έχει απόλυτη συναίσθηση που πάνε τα πράγματα.  Όλες οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις της ομάδας γίνονται μετά που βλέπαμε πως ο πρόεδρος ήταν αρκετά προβληματισμένος για το πού πάνε τα πράγματα και ήθελε μια καλή λύση.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός θέλουν να δώσουν ένα τέλος όσο γίνεται πιο γρήγορο τέλος. Ίσως να μην έχουμε πολλές επιλογές πλέον από τα πιο αυστηρά μέτρα για να ξεκαθαρίσει ο ιός και πρέπει να δοθεί ένα τέλος.

Ουσιαστικά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις πολιτών.

Η συντριπτική ΄πλειοψηφία ήταν υπέρ του να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η Κυβέρνηση.

Σε σχέση με τα μέτρα και εάν έγιναν λάθη:

Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν τώρα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα γατί θα έχουμε αυξημένες εισαγωγές στην εντατική. Δεν θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν.

Υπάρχουν θέσεις στις εντατικές αλλά αν φθάσουμε στο κρίσιμο σημείο τότε η ποιότητα νοσηλείας θα αρχίσει να υποβαθμίζεται.

Σε σχέση με την προετοιμασία το καλοκαίρι για το δεύτερο κύμα

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω για τί πρέπει να έχει γίνει λάθος.

Η πανδημία είναι πρωτοφανής και βλέπουμε πόσες χιλιάδες πεθαίνουν σε κάποιες χώρες, οι οποίες έχουν τεράστια κέντρα μελετών.  Γιατί πρέπει να βρούμε λάθη στην αντιμετώπιση;

Για το αν μπορούσαμε από την αρχή αυτού του κύματος να πηγαίναμε σε Lockdown
Όταν κάνουμε κάποιες εισηγήσεις σαν ομάδα βασιζόμαστε και στο τι εισηγούνται και οι διεθνείς οργανισμοί.

Και ήταν ξεκάθαρο ότι δεν έπρεπε να ευνοούμε τα lockdown για να μην παραλύσει η κοινωνία.

Γίνονται πολλές προσπάθειες  με τα εμβόλια. Ήδη εμβολιάστηκε το 75% με την πρώτη δόση των ενοίκων στους οίκους ευγηρίας. Τώρα προσανατολίζονται σε όσους είναι άνω των 80 ετών, οι οποίοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία και τις εντατικές και είναι αυτοί που πιο συχνά πεθαίνουν.

Εάν κάναμε στην αρχή του δεύτερου κύματος lockdown σήμερα θα χρειαζόμασταν και τρίτο.

Για τα σχολεία

Όταν έχει να κάνεις με τόση διασπορά του ιού και θέλεις να αναχαιτίσεις ουσιαστικά θα πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία. Όμως δεν είναι απλό το ζήτημα. Πρέπει κάποιος να προσέχει τα παιδιά.