Δρ Κολιού για άνοιγμα σχολείων: Καταστροφικό να αφήνουμε τα παιδιά στο σπίτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα

c2edead067dd9537d1bf6fc7c9f4b841 Covid-19, νέα μέτρα, πανδημία, Σχολεία

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα, με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τετραψήφιος.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο η δρ Μαρία Κολιού αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Γαλλία αλλά και για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

Αρχικά ερωτηθείσα για το νέο στέλεχος που εμφανίστηκε στη Γαλλία είπε τα εξής, «Αυτό που μέχρι στιγμής είναι γνωστό είναι ότι η μεταδοτικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της Όμικρον άρα μια μετάλλαξη που δεν έχει την ίδια μεταδοτικότητα δεν έχει πολλές πιθανότητες να εξαπλωθεί».

Στη συνέχεια και μιλώντας για τα αυξημένα κρούσματα στην Κύπρο είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας, δηλαδή να μην έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία κάτι που θα επιδεινώσει πάρα πολύ την κατάσταση.

«Θα πρέπει όμως να ξέρουμε πως όσο ηπιότερη και να είναι η Όμικρον μας βρίσκει σε μια φάση που ήδη τα συστήματα υγείας μας είναι φορτωμένα λόγω της Δέλτα. Αυτό που μας βοηθά σε κάθε περίπτωση είναι η εμβολιαστική μας κάλυψη».

Ερωτηθείσα γιατί κολλάνε τόσο εύκολα και οι εμβολιασμένοι είπε τα εξής «Έχουμε ένα εμβόλιο που είναι εξαιρετικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσου αλλά δεν μπορεί να προστατέψει από τη νόσηση.  Άρα επικεντρωνόμαστε σε αυτό που είναι πιο σοβαρό, να μην νοσήσει κανείς σοβαρά. Δεν μπορούμε να βοηθηθούμε από το να μην κολλήσουμε τη νόσο.

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε τα εξής, «έχουμε ζήσει και ξέρουμε τι σημαίνει να μην έχεις μια εκπαίδευση που να γίνεται στην πράξη, έχουμε μαθητές που θα χάσουν και τρίτη χρονιά αν καθίσουν στο σπίτι τους, έχουμε παιδιά για τα οποία προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο και από εδώ κρίνεται η καριέρα τους και η ζωή τους.

Από όσο έχουν δείξει οι έρευνες είναι ψυχολογικά καταστροφικό να κλείνουμε τα παιδιά στο σπίτι και έτσι είπαμε να δοθεί μια ευκαιρία στα παιδιά να πάνε στα σχολεία τους. Γι’ αυτό όταν τέθηκε η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία έγινε μια καλή χαρτογράφηση για επάρκεια σε εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά».

Κλείνοντας και μιλώντας για τα αυξημένα περιστατικά παιδιών που νοσηλεύονται είπε ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία που να φιλοξενούν παιδιά με covid-19.