Δρ Κολιού: Πιθανώς να μας έρθει και από τα κατεχόμενα η ινδική μετάλλαξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρ Κολιού: Πιθανώς να μας έρθει και από τα κατεχόμενα η ινδική μετάλλαξη (ΒΙΝΤΕΟ)

bdd3f4b137d511b3c5349a1150189678 Coronavirus, Δρ. Κολιού, Οδοφράγματα

Την ανάγκη ανόδου της εμβολιαστικής κάλυψης της Κύπρου εξέφρασε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «παρόλο που πετυχαίνουμε άνοδο της εμβολιαστικής κάλυψης, θα φτάσουμε το 65%, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί επειδή ανοίγουν αεροδρόμια και οδοφράγματα και υπάρχει κίνδυνος τα άτομα να έχουν τις μεταλλάξεις, κυρίως την ινδική».

Σημείωσε ότι για την ινδική μετάλλαξη το ποσοστό κάλυψης και με τις δύο δόσεις είναι 40%, έτσι θα πρέπει να ανέβει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο.

Όσον αφορά στο άνοιγμα, σημείωσε ότι «έχουμε δικλείδες ασφαλείας στα αεροδρόμια». Εντούτοις, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτό με τον κανονισμό να απαιτείται μόνο τεστ, το οποίο μπορεί να είναι rapid test, δεν με αφήνει και πολύ ήσυχη. Γνωρίζουμε ότι στα κατεχόμενα και υπάρχουν αρκετά περιστατικά της νόσου σε σχέση με τον πληθυσμό και από την άλλη έχουν αρκετούς ξένους, φοιτητές και μόνιμα διαμένοντες από Ασία. Πιθανώς να μας έρθει και από αυτή την οδό η ινδική μετάλλαξη, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».

Σε ερώτηση εάν θα έχουμε νέο κύμα, απάντησε ότι «εάν υπάρξει, θα υπάρξει λόγω των μεταλλάξεων». Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, σημείωσε ότι «η ανοσία πάει για αρκετούς μήνες μετά το εμβόλιο. Οι ευάλωτες ομάδες ίσως χρειαστούν τρίτη δόση που μπορεί να μην έκαναν καλή ανοσία».

Πηγή: Sigmalive