Δρ. Κωστρίκης: Διανύουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όσα είπε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τις πιθανές αποφάσεις και την κατάσταση με τα εμβόλια

kostrikis scaled 1 Coronavirus, Κωστρίκης
Ï Äñ Ëåüíôéïò Êùóôñßêçò åßíáé ÊáèçãçôÞò Âéïëïãéêþí Åðéóôçìþí óôï ÐáíåðéóôÞìéï Êýðñïõ, éäñõôéêü ìÝëïò ôçò ÊõðñéáêÞò Áêáäçìßáò Åðéóôçìþí ÃñáììÜôùí êáé Ôå÷íþí êáé åðéêåöáëÞò ôïõ Åñãáóôçñßïõ Âéïôå÷íïëïãßáò êáé ÌïñéáêÞò Éïëïãßáò, Ëåõêùóßá 31 Éïõëßïõ 2020. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει για την εκπνοή των περιοριστικών μέτρων, με την κυβέρνηση ναι καλείται να λάβει εντός των ημερών τις αποφάσεις εκείνες που θα «συνοδεύουν» τις ζωές των πολιτών μέχρι και τις κρίσιμες εορτές των Χριστουγέννων. Οι ειδικοί που συνεδριάζουν σήμερα καλούνται να παρουσιάσουν αύριο ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας τις δικές τους εισηγήσεις, με τα σενάρια της επόμενης ημέρας να δίνουν και να παίρνουν.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης που έδωσε το στίγμα των δικών του σκέψεων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ως έχουν αυτή την στιγμή, την ώρα που το «φάντασμα» ενός νέου lockdown εξακολουθεί να πλανάται στη δημόσια σφαίρα.

Ερωτηθείς επ’ αυτού ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση ένας τέτοιος ορισμός έχει τον χαρακτήρα του «ιδιότυπου» lockdown από αυτό του πρώτου κύματος. «Το οριζόντιο lockdown εξ’ όσων καταλαβαίνω δε φαίνεται να είναι στη γενική φιλοσοφία των πολλών, ακόμα και της κυβέρνησης» απάντησε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Κατά τον ίδιον η απόλυτη προτεραιότητα ως προς την στόχευση των νέων μέτρων πρέπει να είναι αυτή των νοσοκομείων που αρχίζουν να γεμίζουν απειλητικά το τελευταίο διάστημα, δοκιμάζοντας απροκάλυπτα το σύστημα υγείας του τόπου. Ιδιαίτερη μέριμνα και για τους ηλικιωμένους που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ως προς τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα έβαλε στην όλη εξίσωση πως πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή των πολιτών κατά την χρονική περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ως έχουν, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως η δική του εκτίμηση θέλει τις Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα να βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό σημείο, άρα «πρέπει όλοι να είναι σε lockdown είτε κανείς να μην είναι σε lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα διακρίνεται άνοδος των κρουσμάτων στη Λευκωσία. Άνοδο εντοπίζει ο καθηγητής και στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Όσον αφορά το μεγάλο ερωτηματικό που δεν είναι άλλο από την περίπτωση της Λεμεσού, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως « δυστυχώς τα νούμερα είναι ψηλά, είναι στο βαθύ κόκκινο κατά την άποψη μου».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως ο ρόλος των επιστημόνων είναι να προβαίνουν σε εισηγήσεις και μόνο, με τις τελικές αποφάσεις να βαραίνουν εξ’ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία η οποία είναι επιφορτισμένη να τις λαμβάνει. «Δεν είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να ακούσει αυτές τις εισηγήσεις, μπορεί να τις διαφοροποιήσει με τον τρόπο τον οποίο θέλει». Ανέφερε ωστόσο πως συνήθως οι αποφάσεις της Πολιτείας είναι βασισμένες στις δικές τους εισηγήσεις.

«Διανύουμε μια περίοδο που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, με την έλευση των εμβολίων. Μετά τις γιορτές θα μετρούμε αντίστροφα μέχρι που να έχουμε τα εμβόλια» σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κωστρίκης.

Πηγή: Ant1