Δρ. Κυπρή: Για όσους προτιμούν το εξιτήριο παρά τη θεραπεία, ίσως η επόμενη φορά να είναι πολύ αργά

ImageHandler 1

Το φαινόμενο ασθενών με κορωνοϊό που ζητούν να λάβουν εξιτήριο αντί θεραπείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια σχολίασε από το «Μέρα Μεσημέρι» ο Παγκύπριος Συντονιστικής Κλινών Covid-19 δρ. Χρίστος Κυπρή.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έθιξε ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ σε σχέση με περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου στη συνέχεια οι ίδιοι οι ασθενείς επιστρέφουν στο νοσοκομείο με πολύ πιο άσχημη κλινική εικόνα από αυτή που είχαν προτού ζητήσουν εξιτήριο.

«Αυτό το έχουμε δει πάρα πολλές φορές» ανέφερε ο δρ. Κυπρή, λέγοντας ωστόσο πως δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κάποιον να παραμείνει στο νοσοκομείο, ακόμη και αν αποδεδειγμένα είναι για το δικό του καλό.

«Ο καθένας είναι υπόλογος των πράξεων του, αποφασίζει για την υγεία του, με τα μυαλά που κουβαλά» σχολίασε ο δρ. Κυπρή, ο οποίος σημείωσε ότι το δικό τους χρέος ως γιατροί, είναι να επισημάνουν στον ασθενή όλα τα πραγματικά δεδομένα, να θέσουν ενώπιον του όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα πρόωρο εξιτήριο.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως « πολύ μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει με πολύ χειρότερα συμπτώματα. Και ίσως τότε να είναι πολύ αργά» σημείωσε με νόημα.

Και αυτό διότι, η φαρμακευτική αγωγή που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς στη διάθεση της, αφορά την έγκαιρη και πρόωρη αντιμετώπιση συμπτωμάτων. «Εάν περάσει αυτό το παράθυρο, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα και για εμάς. Ίσως να μην μπορούμε καν να βοηθήσουμε τα άτομα στη δεύτερη φορά που θα επανέλθουν στο νοσοκομείο» σχολίασε καταληκτικά ο δρ. Κυπρή.

Πηγή: Ant1