Δρ. Πανά: Δεν λέμε να μην γιορτάσουμε, αλλά να τηρήσουμε αυτά που πρέπει (vid)

«Κανείς δεν επιθυμεί να «στραγγαλίσει» περαιτέρω μια κοινωνία που εδώ και δυο χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί»

imagew 114 Πάνα, Χριστούγεννα

Για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων ενόψει των εορτών μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

Όπως είπε, «κανείς δεν επιθυμεί να «στραγγαλίσει» περαιτέρω μια κοινωνία που εδώ και δυο χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί. Η ταλαιπωρία δεν προκύπτει από εμάς αλλά από ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο προσπαθούμε να ελέγξουμε».

Τόνισε πως επιθυμία όλων είναι να κρατηθεί μια ισορροπία, «να μην στραγγαλίσουμε ψυχοκοινωνικά, οικονομικά, κατά τη διάρκεια Χριστουγέννων, μια κοινωνία ταλαιπωρημένη. Από την άλλη δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Βλέπουμε συνέχεια καινούρια δεδομένα, ενώ για την Όμικρον δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τη μεταδοτικότητα της και πότε θα επικρατήσει».

Και αυτό μας καθιστά ανήσυχους ίσως για μια φόρα ενός κύματος που έρχεται, πρόσθεσε.

Θέλουμε να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων για να είμαστε ανοικτοί και να κρατήσουμε μια ισορροπία μέσα σε αυτά τα καινούρια δεδομένα, τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει ποια μέτρα θα τεθούν στο τραπέζι στη σημερινή συνεδρία της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας και εάν έρχονται διαφοροποιήσεις στα SafePaas, σημείωσε πως όσον αφορά το τελευταίο, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι μετά τους 5-6 μήνες έχουμε και θέματα όσον αφορά το κομμάτι της προστασίας από σοβαρή νόσηση, άρα η όποια τροποποίηση προς τα κάτω του χρονικού διαστήματος, γίνεται γι΄ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε,

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμός ατόμων σε σπίτια, σημείωσε πως «έχουμε γνώση και εμπειρία σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε τον χειμώνα, και αυτό είναι η μείωση των επαφών, η ορθή χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και η αποφυγή του συγχρωτισμού».

Σε ερώτηση αν πρέπει να κρατήσουμε το τραπέζι των εορτών σε οικογενειακό επίπεδο, τόνισε πως πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Δεν λέμε να μην γιορτάσουμε, αλλά να τηρήσουμε αυτά που πρέπει για την προστασία μας», είπε.