Δρ Πανά για χαλαρώσεις: Χώρες που βιαστήκανε, το βρήκανε μπροστά τους

«Μας έχει διαψεύσει πολλές φορές η πανδημία και ο ύπουλος ιός που διασπείρεται με το προσωπείο της Όμικρον - Οι δείκτες δεν μας δείχνουν ότι έχουμε ενδημία σε αυτή τη φάση»

123 3 Covid-19, Δωροθέα Πανά, πανδημία, χαλαρώσεις

Για τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν σε σχέση με τις χαλαρώσεις των μέτρων μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έγινε μια αρχική συζήτηση μεταξύ των μελών της Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για το πώς θα κινηθούμε σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Τόνισε ότι πρακτικά κανείς δεν αμφισβητεί ότι είμαστε σε πανδημικό κύμα ακόμα και μπαίνουμε σε μια φάση να δώσουμε μικροχαλαρώσεις, διατηρώντας όμως τη λεπτή ισορροπία.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, είχε πει ότι «οφείλουμε να κάνουμε μια συζήτηση επί του συνόλου και να δούμε τι μπορούμε να απλοποιήσουμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και από κοινού να βρούμε μια εναρμόνιση στο πλαίσιο αυτό».

Εξήγησε ότι οι διαφορές που βλέπουμε στις στρατηγικές των χωρών είναι σημάδι αβεβαιότητας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, για παράδειγμα οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο σε σχέση με την έξαρση της Όμικρον. Επίσης, τόνισε ότι μια χώρα μπορεί να προχωρήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων εάν βρισκόταν λίγο πριν το lockdown. Αντίθετα, σημείωσε ότι ως Κύπρος κρατήσαμε μια ισορροπία σε σχέση με τα μέτρα.

Επεσήμανε ότι οι χαλαρώσεις πρέπει να γίνουν σε ένα πλαίσιο που δεν θα μας επιστρέψουν πίσω και δεν πρέπει να περαστεί στον κόσμο το λάθος μήνυμα. «Όλοι έχουμε ανάγκη τις χαλαρώσεις, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε σε ένα πανδημικό κύμα κατά τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα όσα λέγονται για την ενδημική φάση, είπε ότι υπάρχουν σενάρια ότι θα μεταπηδήσει η πανδημία σε μια ενδημική φάση αλλά αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι οι εξέλιξη. Άλλες χώρες που βιαστήκανε, το βρήκανε μπροστά τους.

Σε ερώτηση εάν τελείωσε η μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε ότι έχουμε μια ιδιαιτερότητα με αυτή την έξαρση, αφού υποβόσκει η Δέλτα κάτω από την Όμικρον. Τι θα γίνει όταν πρακτικά το κύμα της Όμικρον θα υποχωρήσει, θα υπάρχει έξαρση της Δέλτα ή ύφεση της μαζί με την Όμικρον.

Τέλος, είπε ότι «μας έχει διαψεύσει πολλές φορές η πανδημία και ο ύπουλος ιός που διασπείρεται με το προσωπείο της Όμικρον. Οι δείκτες δεν μας δείχνουν ότι έχουμε ενδημία σε αυτή τη φάση».