Δρ. Πανά: Ο Μάρτιος δεν είναι μήνας χαλαρώσεων- «Πράγματι βγήκα χθες»

«Oι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και παγκόσμια ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θέλουμε να αξιολογήσουμε»

a9f6612f25878244063754471a5b2f13 Coronavirus, ΔΡ ΠΑΝΑ

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Ερωτηθείσα εάν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, απάντησε ότι «η συμβουλευτική επιτροπή προσπαθεί να είναι λίγο προσεκτική όταν μιλάει για σταθεροποίηση, ειδικά όταν έχουμε ακόμα μια ιδιαίτερα ευμετάβλητη εικόνα. Επιστημονικά δεν ευσταθεί απόλυτα ότι είμαστε σε μια περίοδο ασφάλειας γιατί ο Μάρτιος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την πορεία της χώρας. Ναι μεν είναι ευοίωνο το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια σταθεροποίηση του ποσοστού θετικότητας, όμως λαμβάνονται πολλές άλλοι παράμετροι και δείκτες που δείχνουν ποια είναι η πορεία και πόσο γρήγορα μπορούμε να επανεκκινήσουμε».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των χώρων εστίασης, ανέφερε ότι είναι λογικό όταν γίνεται η επανεκκίνηση, ο κόσμος να βγαίνει έξω. «Από την άλλη αυτό που κοιτάμε και γινόμαστε λίγο προσεκτικοί, είναι ότι υπήρχε μια επιβολή μέτρων που πίεζε τον κόσμο και ουσιαστική τώρα είναι η φάση της αντίδρασης. Ο κόσμος πρέπει να βγει προς τα έξω αλλά αυτό που ζητάμε είναι να τηρεί τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας δεν πρέπει να δημιουργεί επανάπαυση, αφού «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και παγκόσμια ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θέλουμε να αξιολογήσουμε».

Σε ερώτηση εάν θα καταργηθεί το sms στο 8998 για τις μετακινήσεις, απάντησε ότι «ενδεχομένως να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε αρχές της εβδομάδας. Τα μέτρα που είναι πιο περιοριστικά όμως είναι και αυτά που αποδίδουν περισσότερο. Θα το τονίσω ότι για τον μήνα Μάρτιο για τους λόγους που έχει προαναφέρει πρέπει να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός μέσα στην Άνοιξη και βελτιώνονται οι συνθήκες, θα το βλέπουμε ότι μας δίνεται το περιθώριο για περισσότερες χαλαρώσεις. Αλλά ο Μάρτιος δεν είναι αυτός ο μήνας».

Σε σχέση με το καρναβαλίστικο πάρτι στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, είπε ότι «γνωρίζουμε ότι ο χρόνος επώασης μέχρι να αρχίσει να εμφανίζεται ο ιός είναι περίπου δέκα ημέρες. Οπότε αναμένουμε να δούμε τι γίνεται από την πλευρά της κοινότητας».

Τέλος, ερωτηθείσα εάν έχει επισκεφτεί τους χώρους εστίασης, απάντησε ότι «πράγματι πήγα χθες, πραγματικά νομίζω ότι δίνει άλλη ψυχολογική διάθεση να βγαίνεις προς τα έξω. Ήμουνα όμως πάντα με τη μάσκα μου ακόμα και στον χώρο που πήγα για φαγητό, περπάτησα με τη μάσκα και προσπάθησα να μην συνωστιστώ με άλλα άτομα. Δεν περιμένουμε από τον κόσμο να είναι τέλειος, αλλά περιμένουμε να προσέχει».

Πηγή: Sigmalive