Για την ανοσία της αγέλης αλλά και την εγκυρότητα των τεστ μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογίας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Νοσοκομειακής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πάτρας, μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Δρ Γεώργιος Πάνος.
Μεταξύ άλλων ο ειδικός τάσσεται κατά της άποψης ότι η διασπορά αυτού του ιού μπορεί να οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης, όπως την εννοούμε με άλλα ιογενή νοσήματα, όπως την ιλαρά και τη γρίπη. «Πολλοί ασθενείς που νόσησαν το καλοκαίρι, νοσούν και τώρα και αυτό σημαίνει δεν μπορούμε να περιμένουμε ανοσία της αγέλης. Ανοσία της αγέλης θα μπορούσαμε να έχουμε εάν κάποιος αρρωσταίνει ή εμβολιάζεται και δεν κολλάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια ιογενής νόσο που ενδεχομένως θα υπάρχει συνέχεια και οι άνθρωποι, ανάλογα με το στέλεχος, θα αρρωσταίνουν κατά σύντομα χρονικά διαστήματα. Η πραγματική έννοια της ανοσίας της αγέλης δεν θα υπάρξει ποτέ».
Για το θέμα της εγκυρότητας των τεστ, είπε ότι «τα PCR μεν είναι τα πιο έγκυρα, αλλά τα rapid test και τα self test είναι πολύ κοντά στα αποτελέσματα που περιμένει κανείς να βλέπει, όταν το συγκρίνει με το PCR. Υπάρχουν κι άλλες καταστάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Το rapid test και το self test μετράνε την αντιγοναιμία που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τα τεστ αυτά να μας δώσουν αποτέλεσμα. Το αντιγόνο για να παραχθεί χρειάζεται λίγο χρόνο».