Δρ.Τσιουτής: Ανησυχούν οι εικόνες σε χώρους εστίασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όσα ανέφερε για την πανδημία και τις πιθανές εισηγήσεις της συμβουλευτικής ομάδας

qd5or3yod2g Coronavirus, Δρ. Τσιούτης

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος μίλησε για τη συνάντηση που θα έχει η επιδημιολογική ομάδα στο Προεδρικό, αλλά και το ενδεχόμενο νέων ανακοινώσεων για τους χώρους εστίασης και σχολεία.

Διαβάστε επίσης: ΚΥΠΡΟΣ: Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει Γιορτών

Αρχικά ανέφερε ότι ως επιδημιολογική ομάδα θα πάνε στο Προεδρικό το απόγευμα, όπου θα γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Εξήγησε ότι σαν ομάδα δεν είναι υπέρ του lockdown, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια.

Τόνισε ότι η κατάσταση είναι προβληματική σε πολλές Επαρχίες, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. «Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε στις Επαρχίες», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων στα Νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι ο κύριος δείκτης δεν είναι τα ημερήσια κρούσματα, αλλά το ποσοστό θετικότητας ανάλογα με τα τεστ που γίνονται καθημερινά.

«Ούτε εμείς ως Συμβουλευτική Επιτροπή και η Ομάδα των επιδημιολόγων δεν αξιολογούμε τους καθημερινούς αριθμούς των κρουσμάτων αλλά τους δείκτες που είναι ο αριθμός αναπαραγωγής, το ποσοστό θετικότητας, η αθροιστική επίπτωση περιστατικών ανά πληθυσμό καθώς και οι δείκτες νοσηλείας των νοσηλευόμενων, η πληρότητα των κλινών κλπ.», είπε.

Παράλληλα, μίλησε και για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε χώρους εστίασης και καταστήματα, κατά τις μεσημεριανές ώρες ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, τονίζοντας ότι ως επιδημιολογική ομάδα ζήτησαν περισσότερους ελέγχους από την Αστυνομία. «Είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει στους χώρους που πηγαίνει έτσι ώστε να μη συγχρονίζεται».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να προκύψουν νέες ανακοινώσεις για τους χώρους εστίασης καθώς ανησυχούν ιδιαίτερα την επιδημιολογική ομάδα. «Συζητήσαμε το ενδεχόμενο μείωσης των ατόμων και των τετραγωνικών. Δεν υπάρχει λόγος να κλείνουν νωρίτερα».

Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών εκπροσωπούν το 18%-20% των συνολικών κρουσμάτων. «Αν τα παιδιά παραμείνουν στο σχολείο μέχρι 21-22 Δεκεμβρίου και αρχίσουν τα οικογενειακά τραπέζια, τότε είναι πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», καταλήγοντας ότι δεν είναι βέβαιοι ότι το κλείσιμο των σχολείων θα βοηθήσει, καθώς μπορεί τα παιδιά να συναθροίζονται σε σπίτια και καφετέριες.

Ο Δρ. Τσιούτης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι «οι εισηγήσεις μας ουσιαστικά θα κινηθούν στο να παραμείνουν τα μέτρα, όπως έχουν και να συζητήσουμε από εκεί και πέρα και τις παρατηρήσεις των τελευταίων ημερών εάν θα είχε αποτέλεσμα να γίνουν κάποια μέτρα πιο αυστηρά βάση των περιοχών όπου εντοπίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα».

Δεδομένου, συνέχισε, ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε όλα αυτά που συνιστώνται και να αντιληφθούμε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την επιφύλαξη που έχουμε για την περίοδο των γιορτών, πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα.

Είπε ότι η Κύπρος παραμένει ακόμα στο κόκκινο και βέβαια θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό.

«Η Κύπρος πρέπει να επιστρέψει στην ασφάλεια, όπως ήταν τον Σεπτέμβριο όταν ήταν η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα επιβληθεί lockdown αν η κατάσταση επιδεινωθεί είπε πως είναι «απομακρυσμένο αυτό το σενάριο».

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Sigmalive