Δρ.Βωνιάτης: «Αν η εικόνα είναι η σημερινή, είναι εντάξει να ανοίξει η εστίαση»

«Είτε θα πάμε με αυτά τα δεδομένα ή θα εκτοξευθούν τα κρούσματα με αποτέλεσμα εφαρμογής νέου lockdown»

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 03 08T150707.321 Coronavirus, ΒΩΝΙΑΤΗΣ, εστιαση

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και για τις επικείμενες χαλαρώσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Έχουμε μια σταθερή κατάσταση τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά θα υπάρξουν περισσότερες εισαγωγές στα Νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής αυξήθηκαν κατά 50 οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι η μέση ηλικία έχει πέσει σε όσους νοσηλεύονται και αυτό καταδεικνύει τη λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος. «Ο ιός κυκλοφορεί και υπάρχει η πιθανότητα μεταλλάξεων ή εισαγωγή νέων μεταλλάξεων».

Ο Δρ. Βωνιάτης αναφέρθηκε σε δύο πιθανά σενάρια. «Είτε θα πάμε με αυτά τα δεδομένα ή θα εκτοξευθούν τα κρούσματα με αποτέλεσμα εφαρμογής νέου lockdown». Όσον αφορά τις επικείμενες χαλαρώσεις ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα υπάρξουν. «Αν η εικόνα είναι η σημερινή θα είναι εντάξει να ανοίξει η εστίαση, αλλά αν τα κρούσματα εκτοξευθούν δεν πιστεύω πως θα μπορέσουμε να μεταβούμε στο επόμενο στάδιο χαλαρώσεων».

Στη συνέχεια μίλησε για τα σχολεία, τονίζοντας ότι γίνεται καλή δουλειά καθώς ελέγχονται  εκπαιδευτικοί και μαθητές. «Θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων μέχρι και τις 15 του Μάρτη».

Επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρο ότι μέχρι τον Ιούνιο θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. «Τώρα μιλάμε για το 40% του πληθυσμού και είναι κάτι το οποίο δεν βοηθά σε επιστροφή στην ομαλότητα μέσα στο καλοκαίρι».

Τέλος ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν στα αεροδρόμια, έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Sigmalive