ΕΕ: Ισχύ 9 μηνών για πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια

Οι περιορισμοί βασίζονται στα βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και σε αντικειμενικά κριτήρια

AP20360232357210 πιστοποιητικό εμβολιασμού, ταξίδια
FILE - In this Dec. 20, 2020, file photo, passengers queue for check-in at Gatwick Airport in West Sussex, England, south of London. The United States will require airline passengers from Britain to get a negative COVID-19 test before their flight, the Centers for Disease Control and Prevention announced late Thursday, Dec. 24. The U.S. is the latest country to announce new travel restrictions because of a new variant of the coronavirus that is spreading in Britain. (Gareth Fuller/PA via AP)

Στους εννέα μήνες (270 ημέρες) έθεσε η Κομισιόν ως την περίοδο κατά την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αποδέχονται το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 για σκοπούς ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι, όπως αναφέρεται, η ύπαρξη μιας ομοιόμορφης περιόδου ισχύς των πιστοποιητικών για σκοπούς ταξιδιών μεταξύ κρατών μελών, ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 16ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι περιορισμοί θα βασίζονται στα βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν ζητήσει οι ηγέτες στα τελευταία συμπεράσματα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ο συνεχής συντονισμός στα μέτρα είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περίοδος ισχύος που έχει αποφασιστεί λαμβάνει υπόψη της κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για ενισχυτικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος, με την προσθήκη ακόμα τριών μηνών ώστε να διασφαλιστεί η προσαρμογή των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού και η διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε ενισχυτικές δόσεις.

Αν και οι κανόνες αφορούν τα ταξίδια μεταξύ των κρατών μελών, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αυτή και σε σχέση με τη χρήση του πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν επίσης αποφάσισε πώς θα καταγράφεται η ενισχυτική δόση κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προτύπου για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που ήδη ισχύει.

Συγκεκριμένα, η αναμνηστική δόση μετά από την ολοκλήρωση εμβολιαστικού σχήματος με δύο δόσεις θα εμφανίζεται στο πιστοποιητικό με την ένδειξη 3/3. Η αναμνηστική δόση μετά από μονοδοσικό εμβολιασμό (ή μια δόση από εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων που χορηγείται σε νοσήσαντα) θα εμφανίζεται με την ένδειξη 2/1.

Σε σχετική δήλωση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η εναρμόνιση της περιόδου ισχύος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 είναι αναγκαία για την ελεύθερη κυκλοφορία και τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η ισχύς και η επιτυχία αυτού του ανεκτίμητου εργαλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έγκεινται στη συνεκτική χρήση του σε ολόκληρη την ΕΕ» σημείωσε η Επίτροπος.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εκστρατείες για τον αναμνηστικό εμβολιασμό θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα προστατευθούν από συμπληρωματική δόση και ότι τα πιστοποιητικά μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό εργαλείο για τα ταξίδια και την προστασία της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.