Έγιναν 60 προσλήψεις Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των συνεντεύξεων για εργοδότηση Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας στις ελεύθερες περιοχές

turk sen Τουρκοκύπριοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των συνεντεύξεων για εργοδότηση Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας στις ελεύθερες περιοχές και όπως πληροφορείται ο «Π», ήδη έγιναν οι πρώτες 60 προσλήψεις. Η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου μεταξύ της ΣΕΚ και της αντίστοιχης τ/κ συντεχνίας Turk-Sen φαίνεται να αποφέρει καρπούς, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων που έδωσαν σε Ελληνοκύπριους εργοδότες.

Συνδικαλιστική πηγή της ΣΕΚ που μίλησε στον «Π», ανέφερε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αιτήσεις επικεντρώνεται στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα, ενώ λιγότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας του λιανικού εμπορίου. Παράλληλα, η ίδια πηγή ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί γύρω στις 500 αιτήσεις, οι οποίες αξιολογούνται. Όπως πληροφορούμαστε, ήδη και κάποιοι Ελληνοκύπριοι εργοδότες έχουν επικοινωνήσει με τη συντεχνία της ΣΕΚ εκφράζοντας το ενδιαφέρον για εξεύρεση Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι επιθυμούν να εργοδοτηθούν στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να είναι κάτοχοι ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εργοδοτηθούν στη βάση των συλλογικών συμβάσεων που υπάρχουν στον κάθε τομέα ξεχωριστά, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και παραβίασης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Από την εργοδοτική πλευρά εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός αυτό, ωστόσο, όπως ανάφερε πηγή της εργοδοτικής πλευράς στον «Π», οι προσλήψεις Τουρκοκυπρίων εργαζομένων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας οι οποίες υπάρχουν αυτό το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τομείς των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Έκθεση ILO

Σε μία άλλη εξέλιξη, χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) δημοσιοποίησε έκθεση υπό τον τίτλο «World Employment and Social Outlook Trends 2022», στην οποία αναφέρονται στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις χώρες μέλη του Οργανισμού. Όπως προκύπτει, οι προβλέψεις για την Κύπρο για τα έτη 2022 και 2023 είναι πως η ανεργία θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 6%. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εργοδότησης, οι εκτιμήσεις του ILO για την Κύπρο αναφέρουν πως θα κυμανθούν στο 58,9% το 2022 και στο 58,5% το 2023. Αυτά τα δεδομένα για την Κύπρο θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικά, καθώς φαίνεται πως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα έτη όχι μόνον έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, όπως τονίσαμε και πιο πάνω, υπάρχουν και κάποιοι τομείς όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι εμφανής σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, και ως εκ τούτου η εργοδοτική πλευρά αναζητεί τρόπους κάλυψης των κενών θέσεων, υποστηρίζοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για προσλήψεις εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

politis.com.cy