«Είναι υποκριτές οι Συνοδικοί – Ήθελαν να δείξουν ότι κάνουν κουμάντο» (VID)

Για όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή Ιερά Σύνοδο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού

89F6A896 DAFB 4067 84FF 07A323B9746C

Για όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή Ιερά Σύνοδο με τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις για τον Παγκράτιο Μερακλή και τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αλλά και για τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα του τέως Κιτίου, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Αρχικά ανέφερε ότι μέσα από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, φάνηκε πόσο πρόχειρες είναι οι Συνεδρίες. «Πήγαν εκεί και ισχυρίστηκαν τα νεότερα μέλη ότι θέλουν και άλλη ενημέρωση για την υπόθεση του Παγκράτιου. Είναι υποκριτικό. Κάποιοι έχουν επισκεφθεί τον Παγκράτιο, έγιναν τόσες συνεντεύξεις. Αν ήθελαν να είναι ενημερωμένοι θα μπορούσαν να το πράξουν».

Συμπλήρωσε ότι «ήθελε να μας δείξει η Σύνοδος ότι κάνει κουμάντο. Αν έβγαζε σύντομα αποφάσεις θα φαινόνταν πόσο λανθασμένες ήταν οι προηγούμενες αποφάσεις που είχαν παρθεί και ότι δεν υποχωρούν στις αντιδράσεις του κόσμου».

Ακόμη είπε ότι είναι αναχρονισμός και σκοταδισμός. «Να είναι ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης μοναδικός αφορισμένος στην Ορθοδοξία. Εγώ του είπα όταν πάει ενώπιον της Συνόδου να διαβάσει μόνο το κείμενο που τους έστειλε. Τον παίρνουν εκεί να για δείξουν πόσο σοβαρό Σώμα είναι και ότι κάνουν κουμάντο».

Όσον αφορά τον Παγκράτιο ανέφερε ότι ουδέποτε θα πουν αλήθειες και δεν θα τις ακούσουν τα νεότερα μέλη. «Τις ξέρουν αλλά κανένας δεν τολμά να τις πει».

Σημείωσε ότι η επόμενη τακτική συνεδρία είναι τον Σεπτέμβριο. «Η Σύνοδος διαιωνίζει τα προβλήματα. Δεν ήταν μωρά αυτοί οι Συνοδικοί. Ας ρωτήσουν την μαμά και τον μπαμπά τους που ξέρουν».

Επεσήμανε ότι στη Σύνοδο υπάρχει ο Αρχιεπίσκοπος που ανακατώθηκε με τα θέματα του Παγκράτιου, ο Μόρφου που διαδέχθηκε τον προηγούμενο Μητροπολίτη, ο Κύκκου που έλαβε μέρος στην ποινή του Παγκράτιου, ο Λεόντιος που είναι από τις εποχές εκείνες και ο Κωνσταντίας. «Αν ήθελαν να ενημερωθούν θα μπορούσαν και όχι να κάνουν ότι δεν ξέρουν. Όλα αυτά είναι εκ του πονηρού και έχουν απογοητεύσει τον κόσμο. Πρώτη φορά έχω απογοητευτεί από τη συνεδρία της Συνόδου. Ήταν κατώτεροι των περιστάσεων».

Στη συνέχεια μίλησε για την υπόθεση του τέως Κιτίου, σημειώνοντας ότι τους έδωσε μια καλή πάσα με την έφεση. «Δεν περίμενε κανένας κάτι πιο αυστηρό γιατί δεν ξέρουμε τι στοιχεία έχει ο Κιτίου».

Όσον αφορά το θέμα με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, ανέφερε ότι ο Κύκκου έδωσε τη λύση. «Μετά τη στάση του Πάφου είχα πει ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία και να το θέσει στη Σύνοδο».

Υπογράμμισε ότι 2-3 Μητροπολίτης στηρίζουν όσα λέει ο Κύκκου. «Νιώθει απομονωμένος και θέλει μια διέξοδο για να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Κύκκου, Μόρφου και Πάφου είναι μειοψηφία. Θέλουν να ταυτιστούν με την πλειονότητα του Σώματος».

Πηγή: Sigmalive