Εισαγωγή και στην Κύπρο του θεσμού του «test to stay» – Τί είναι και πώς λειτουργεί

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας τέθηκαν σε συναγερμό αναζητώντας τρόπους με τους οποίους τα σχολεία θα παραμείνουν σε λειτουργία

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 16 covid, μέτρα, Σχολεία

Αποφάσεις και μέτρα, τα οποία θα έχουν στόχο από τη μια την προστασία νοσοκομείων και από την άλλη συνέχιση των μαθημάτων με φυσική παρουσία, αναμένεται ότι θα λάβει στην επόμενη συνεδρίαση του το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στα οποία θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις και ταυτόχρονα θα ζητήσει την άποψη τους για το κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν ή όχι πιο αυστηροί περιορισμοί για το επόμενο διάστημα. 

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και έπειτα από τη χθεσινή πρώτη ημέρα και την καταμέτρηση απουσιών, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας τέθηκαν σε συναγερμό αναζητώντας τρόπους με τους οποίους τα σχολεία θα παραμείνουν σε λειτουργία και δεν θα υποχρεωθεί η Κυβέρνηση για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Υγείας είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες και ανέλυσαν τα δεδομένα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο σύστημα Υγείας και κατέληξαν σε προκαταρκτικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα μελετηθούν λεπτομερώς σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην εισαγωγή και στην Κύπρο του θεσμού του «test to stay», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, τεστ για να παραμείνει ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός στο σχολείο.

Σύμφωνα με την πρόταση που άρχισε να διαμορφώνεται χθες, όταν σε ένα τμήμα εντοπιστεί θετικό περιστατικό, μαθητές/επαφές και εκπαιδευτικοί/επαφές του κρούσματος θα υποβάλλονται την ίδια στιγμή σε τεστ (πιθανότερο σενάριο με self-test με τα οποία θα προμηθεύσει τις σχολικές μονάδες το υπουργείο Υγείας) και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα παραμένουν στην τάξη τους και οι υπόλοιποι θα απομονώνονται ως θετικά περιστατικά. Η διαδικασία θα ακολουθείται για ακόμα τρεις ημέρες ώστε να διασφαλίζεται ότι στην τάξη δεν υπάρχουν κρούσματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η συγκεκριμένη εισήγηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας, καθώς επιβάλλεται να γίνει σωστή προετοιμασία για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αναφέρεται ωστόσο ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται από την προηγούμενη σχολική χρονιά από αρκετές χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συναγερμό τέθηκε όμως και το υπουργείο Παιδείας έπειτα από τη χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα συνήλθε εκτάκτως και η ειδική διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Παιδείας η οποία μελέτησε τα δεδομένα και κυρίως τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στα σχολεία στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εντοπίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε συγκεκριμένα τμήματα ή σχολικές μονάδες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έπειτα και από μελέτη των δεδομένων τέθηκε στο τραπέζι εισήγηση βάση της οποίας, τουλάχιστον στη Δημοτική Εκπαίδευσή όπου είναι εφικτό, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απουσιάζει εκπαιδευτικός και δεν υπάρχει δυνατότητα για αντικατάσταση του, το τμήμα του θα κλείνει και τα παιδιά θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως. Η πρακτική έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες περιπτώσεις και φαίνεται ότι μάλλον θα κατατεθεί ως πρόταση στο Υπουργικό από τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου.

Πάντως, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων τα ποσοστά των απουσιών σε ό,τι αφορά τους μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ήταν αρκετά ψηλά, με τα νηπιαγωγεία να καταγράφουν ποσοστό απουσιών 29%, τη Δημοτική Εκπαίδευση ποσοστό 19% και τη Μέση Εκπαίδευση 19%.

Βεβαίως μεγάλο πονοκέφαλο για το υπουργείο Παιδείας δεν αποτελούν τόσο οι απουσίες των μαθητών, όσο οι απουσίες των εκπαιδευτικών οι οποίοι χρήζουν αντικατάστασης, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Μέση Εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε αυτή τη φάση, η Κυβέρνηση μάλλον θα αποφύγει την όποια επιπλέον αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιορισμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έκτακτη σύγκληση Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν. Για αυτό το λόγο άλλωστε χθες ο υπουργός Υγείας με τους στενούς του συνεργάτες, συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνεται επί καθημερινής βάσης και τα πάντα θα κριθούν κυρίως από την κατάσταση που θα επικρατεί στα νοσοκομεία το βράδυ της Πέμπτης.

Πάντως, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό κατάλογο εισηγήσεων.

Δεν άλλαξε η σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών 

Μέχρι χθες βράδυ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είχε φθάσει τους 244 με τους 86 να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, «εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι δεν έχει αλλάξει η σοβαρότητα των περιστατικών που έχουμε στα νοσοκομεία μας. Δηλαδή, όταν έχουμε καθημερινά γύρω στους 80 ασθενείς σε συνθήκες Μονάδων Αυξημένων Φροντίδας ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτό σημαίνει ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που έχουν αυτοί οι άνθρωποι παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα που είχαμε προηγουμένως και μάλλον πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι νοσηλεύουμε και ασθενείς με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και όχι μόνο με μετάλλαξη «Δέλτα».

Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «το γεγονός ότι αν και έχουμε γύρω στις 35 νέες εισαγωγές την ημέρα έχουμε ταυτόχρονα και 20-25 εξιτήρια και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαζόμαστε και να παρεμβαίνουμε χωρίς πανικό, εκεί και όπου πρέπει. Έχουμε δηλαδή μια σταθερή αλλά αργή αύξηση και αυτό βοηθά πάρα πολύ στη διαχείριση της κατάστασης».

Πονοκέφαλο για τον ΟΚΥπΥ αποτελεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών υγείας οι οποίοι απουσιάζουν από τα νοσηλευτήρια, είτε επειδή μολύνονται από τον κορωνοϊό, είτε επειδή δηλώνονται ως επαφές κρούσματος. Χθες, όπως πληροφορούμαστε, σε παγκύπρια βάση απουσίαζαν τουλάχιστον 200 νοσηλευτές.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο έφθασαν χθες 34 αναπνευστήρες οι οποίοι θα διανεμηθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των κρατικών νοσηλευτηρίων. Κάποιοι από τους αναπνευστήρες ενδεχομένως να αντικαταστήσουν υφιστάμενο εξοπλισμό και οι υπόλοιποι θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστούν εξαιτίας μιας περαιτέρω αύξησης στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες, εκτός από τους 26 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό, στον αναπνευστήρα συνέχιζαν να νοσηλεύονται και 18 ασθενείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «post-covid».

philenews.com