Εισαγγελέας: Υπήρχαν και δημοσιεύματα αλλά και επιστολή ΥΠΔΙ για Φυλακές

Πρώτη επίσημη συνεδρία της επιτροπής που θα διερευνήσει τις υποθέσεις διαφθοράς θα πραγματοποιηθεί σήμερα

82BAB538 CDAD 4D1D BD03 949E33825998

Πρώτη επίσημη συνεδρία της επιτροπής που θα διερευνήσει τις υποθέσεις διαφθοράς θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Εισαγγελέας ερωτήθηκε και για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Φυλακών, μετά και τις αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ.

Ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι «οι όποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενδεχόμενα να βρίσκουν σύμφωνους κάποιους και να μην βρίσκουν σύμφωνα άτομα τα οποία είτε επηρεάζονται είτε έχουν άποψη επί του θέματος».

Συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό 4 ποινικών ανακριτών μετά τις αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ έγινε σε συνεννόηση με τον ίδιο. «Θέλω να γνωρίζετε ότι η απόφαση που έλαβε χθες ο Βοηθός υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής είναι απόφαση που έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον..».

Ο Εισαγγελέας μάλιστα τόνισε πως η εν λόγω ποινική έρευνα διατάχθηκε με βάση τα στοιχεία που περιήλθαν στην αντίληψη της Εισαγγελίας και κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει η έρευνα για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

«Δεν έχω αντιληφθεί απειλή, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει ότι νομίζει σωστό», είπε.

Ο κ.Σαββίδης είπε ακόμη ότι η κίνηση της Εισαγγελίας ήταν απότοκο επιστολής της Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία επιστολή αφορούσε έρευνα της Αστυνομίας για τις Φυλακές. Στην έρευνα αυτή προέκυπταν κατά τον Εισαγγελέα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να τύχουν περαιτέρω χειρισμού από την Εισαγγελία. «Μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης που περιελάβανε έκθεση αστυνομίας για διάφορα θέματα. Εκεί κατέληξε η Υπουργός ότι παρέπεμπε κοντά μας για τα περαιτέρω».

Υπενθύμισε επίσης ότι η νέα ποινική έρευνα διατάχθηκε μετά και την απόφαση Κακουργιοδικείου για τον Μαμαλικόπουλο. «Ήταν απόφαση Κακουργιοδικείου Λάρνακας στην οποία για 24 κατηγορίες το Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι έγιναν από άτομο που ήταν στις φυλακές βαρυποινίτης, το γεγονός ότι υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά για διάφορα θέματα». Ο Εισαγγελέας είπε ότι δεν υπήρχαν μόνο δημοσιεύματα, αλλά και πληροφορίες.

«Δεν υπάρχει στοχοποίηση προσώπων ή καταστάσεων στη δεύτερη έρευνα. Υπάρχει αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα που προκύπτουν από συγκεκριμένα σημεία. Εκείνος που αποφασίζει βάσει συντάγματος για ποινικές έρευνες είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο Βοηθός να είστε σίγουροι ότι πήρε την απόφαση σε συνεννόηση μαζί μου αλλά και με τον κ.Αιμιλιανίδη», είπε ο Εισαγγελέας.