Εκδήλωση συμπαράστασης αγροτών προς Ευρωπαίους συναδέλφους τους

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Screenshot 8 1 εκδήλωση, τρακτέρ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους αγρότες οργανώνουν στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου στον δρόμο Αμαργέτης-Στατού Αγίου Φωτίου οι αγρότες της ορεινής Πάφου, ενώ προγραμματίζεται παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα. Με τη στήριξη των αγροτικών οργανώσεων της επαρχίας Πάφου, οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρωθούν στο ύψος της Κοιλίνιας-Γαλαταριάς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε πως οι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν, μεταξύ άλλων, για το κόστος παραγωγής, τις πολύ χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων και τις καθυστερήσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω ζημιών που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε, πως οι παραγωγοί των οπωροφόρων στην ορεινή Πάφο είχαν πληγεί ολοκληρωτικά από το χαλάζι πέρσι τον Απρίλιο-Μάιο, προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουν ενημερωθεί από τους αρμοδίους ότι θα πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται πριν το Πάσχα, δηλαδή μετά από ένα χρόνο. Δυστυχώς, παρατήρησε, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς εισόδημα για ένα χρόνο.

Ο επαρχιακός γραμματέας του Παναγροτικού, Πανίκκος Κάπονας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κατάσταση για τους αγρότες στην Κύπρο είναι εξίσου δύσκολη, λόγω του πολύ μεγάλου κόστους παραγωγής, αλλά και των μειωμένων τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες από τους εμπόρους για τα προϊόντα τους. Κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους αγρότες και την κτηνοτροφία και να πάρει αποφάσεις προκειμένου «οι λίγοι εναπομείναντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν για το καλό της οικονομίας του τόπου» όπως είπε. Ο κ. Κάπονας είπε πως ο Παναγροτικός θα είναι παρών αφού οι εκταρικές επιδοτήσεις είναι μειωμένες και το κόστος με την τιμή του πετρελαίου ανεβασμένο.

Εξάλλου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ, Ηρόδοτος Αντωνιάδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με τη στήριξη των αγροτικών οργανώσεων. Εκτίμησε πως είναι δύσκολο για κάποιον να είναι σήμερα αγρότης και κτηνοτρόφος, αφού με τις νέες οδηγίες για το Natura και την αύξηση του κόστους παραγωγής «ένας ένας εγκαταλείπουν το επάγγελμα».

«Δυστυχώς δεν δίνονται κίνητρα στους νέους αγρότες, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα» είπε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το Natura «έρχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική γη που καλλιεργείται».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν στο σημείο συγκέντρωσης με τα γεωργικά τους μηχανήματα και η εκδήλωση θα είναι ειρηνική, ενώ ανέφεραν πως δεν προτίθενται να αποκόψουν την κυκλοφορία στο δρόμο. Ωστόσο, είπαν ότι προγραμματίζεται δυναμική εκδήλωση σε παγκύπριο επίπεδο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ