Έκλεισαν οι κάλπες – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία

Στο 66,7% η συμμετοχή έως τις 17:00 - Μετά τις 20:00 τα πρώτα αποτελέσματα

cache 960x500 Crop high 4502240 469404 05022023115712 Εκλογές, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Προεδρικές εκλογές 2023

Κανονικά έκλεισαν στις 18.00 οι κάλπες για τις Προεδρικές Εκλογές 2023 σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώνστας Κωνσταντίνου.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 5 μ.μ., απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει ακόμη κόσμος έξω από εκλογικά κέντρα στις 6 μ.μ. που κλείνουν οι κάλπες, ο Γενικός Έφορος Εκλογών επανέλαβε ότι για να μπορεί να δοθεί παράταση θα πρέπει να υπάρχει αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων έξω από συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο. “Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί παράταση μόνο στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο και ταυτόχρονα θα δοθούν οδηγίες ούτως ώστε όλα τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα να κλείσουν”, διευκρίνισε. Οι κάλπες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία και στο κέντρο όπου θα δοθεί η παράταση, πρόσθεσε o δρ Κωνσταντίνου.

Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ψηφοφόροι έξω από εκλογικό κέντρο στις 6 μ.μ., “οι οδηγίες που έχουν οι προεδρεύοντες υπάλληλοι είναι να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους αυτούς να εισέλθουν εντός του εκλογικού κέντρου, να κλείσει στη συνέχεια στις 6 μ.μ. η πόρτα, να τους δοθεί χρόνος να ψηφίσουν και στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει η παράταση”.

Ο Γενικός Έφορος εξήγησε ότι “παράταση είναι μια περίπλοκη διαδικασία και θα ισχύσει μόνο εάν υπάρχει αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων”.

Κάλεσε δε τον κόσμο που σκοπεύει να πάει να ψηφίσει, να το πράξει έγκαιρα, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρηθεί. Διευκρίνισε πως οι οδηγίες που δόθηκαν στους προεδρεύοντες υπαλλήλους είναι “εάν υπάρχει κόσμος έξω από το εκλογικό κέντρο στις 6 μ.μ. είναι να τους διευκολύνουν, να τους δώσουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν, και στις 6 μ.μ. θα κλείσει η πόρτα και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για όσους θα είναι μέσα στο εκλογικό κέντρο, ούτως ώστε να μπορέσουν όλοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα”.